Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Jostein Gaarder: Božićna zagonetka

KNJIGA TJEDNA Jostein Gaarder: Božićna zagonetka

Ako tražite lijepu knjigu s kojom ćete osjetiti duh pravog Božića preporučujemo da u ruke uzmete ovu knjigu. Dječak Joakim i djevojčica Elisabet odvest će vas skroz do Betlehena i Isusovog rođenja

PODIJELITE

Početak svega bio je kad je bijelo janje odjednom iskočilo iz gomile plišanih životinja i potrčalo kroz prodavaonicu jer više nije moglo slušati zamorno zveckanje što su ih proizvodile mnogobrojne blagajne. Možda nije bilo predviđeno da će i Elisabet krenuti za njim, ali čini se kako je anđeo znao da će janje naići kroz šumu….Ako je Johannes izradio taj čarobni adventski kalendar, sigurno je djevojčicu iz priče nazvao po onoj Elisabet sa slike. Ali zašto je to učinio? Zašto bi uopće pravio zagonetni adventski kalendar i poslije ga ostavio u knjižari bez ikakvog saznanja o tome što će se s njim poslije dogoditi?

Ako tražite lijepu knjigu s kojom ćete osjetiti duh pravog Božića preporučamo Vam da u ruke uzmete Božićnu zagonetku norveškog pisca Josteina Gaardera. Dječak Joakim i djevojčica Elisabet odvest će vas skroz do Betlehena i Isusovog rođenja. Naime, dan prije početka adventa dječak Joakim sa svojim ocem kupio je u knjižari ručno izrađen adventski kalendar. Svaki dan prosinca otvara prozorčić kalendara i pronalazi komadić papira koji govori o Elisabet Hasen koja s anđelom Ephirielom i sve većim brojem drugih likova prelazi Europu dok putuje u prošlost prema Betlehemu da vidi rođenje Isusovo. Istovremeno, Joakim i njegova obitelj pokušavaju saznati više o tajanstvenom prodavaču cvijeća Johannesu koji je vjerojatno stvorio kalendar, kao i o Elisabet Hansen, djevojci koja je prije mnogo godina nestala u Norveškoj.

Jostein Gaarder norveški je pisac i scenarist, studirao je skandinavske jezike i teologiju. Jedno vrijeme je podučavao filozofiju i religiju pa ga je tako i hrvatska publika upoznala po djelima u kojima spaja filozofiju s napetom pričom. Božićnu zagonetku preveo je Bekim Sejranović.
Priuštite si ovog Božića malo čarolije i uživajte u Božićnoj zagonetki!

Pripremila: Morana Peranić