Home Vijesti Jučer potresi kod Krškog i kod Karlovca, još dva potresa u Gorskom...

Jučer potresi kod Krškog i kod Karlovca, još dva potresa u Gorskom kotaru

PODIJELITE

Sinoć je na pet kilometara od Krškoga zabilježen potres koji se osjetio sve do Zagreba, a seizmolozi nisu složni u procjeni njegove snage.

“Večeras, 28. studenog 2023. godine u 19 sati i 00 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom 5 km zapadno od Krškog. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na III-IV stupnja EMS ljestvice”, zabilježila je domaća Seizmološka služba.

Slovenski seizmolozi ipak su ostali pri tome da je potres bio snage 2,7 po Richteru: “V torek, 28. novembra 2023, ob 19.00 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,7 v bližini Krškega, 80 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Posavja. Ocenjujemo da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)”, navodi ARSO. Preliminarna izvješća govorila su o potresu magnitude 3,1 ili 2,8.

“Kratko ampak močno”, zabilježio je stanovnik Brežica. “Lijepo se je osjetilo u Novom Zagrebu”, bilježi Hrvat.

Potres su još zabilježile službe iz Beograda, Budimpešte, Arpajona (Francuska), Praga i Rima.

Na iscrpnoj listi potresa koji su zabilježeni u Sloveniji, njih čak 90 ovaj mjesec, jučerašnji je potres potaknuo najveće zanimanje.

JUČER POTRES U KARLOVCU

Jučer je u 7:17 zabilježen je na dubini od 1 km potres magnitude 1,2 po Richteru u blizini Karlovca. Izvješće je preliminarno.

JOŠ DVA POTRESA U GORSKOM KOTARU

Prošli tjedan zabilježena su još dva potresa u Gorskom Kotaru. Oba su se dogodila u petak, 24. studenoga. Na dubini od 1 km zabilježen je u 16:43 potres magnitude 1,6 po Richteru kod Jelenja. Na dubini od 6 km zabilježen je u 14:25 potres magnitude 1,5 po Richteru kod Klane.

Našoj arhivi potresa možete pristupiti OVDJE.