Home Izdvojeno Jeste li spremni? Lukavcem će zavladati duhovi, moguti i vještice

Jeste li spremni? Lukavcem će zavladati duhovi, moguti i vještice

PODIJELITE

Festival legendi, mitova i narodnih priča LegendFest, održat će se ovoga vikenda, 31.05. i 01.06., u starom gradu Lukavcu. Dvodnevna manifestacija bit će ispunjena izložbama, čitanjem priča, predavanjem, kazališnim predstavama, glazbenim programom i različitim radionicama. Posjetiteljima će biti prikazane legende, mitovi i priče iz cijele Zagrebačke Županije. Tema festivala su moćni moguti, zaštitnici turopoljskih sela koji se međusobno bore uzrokujući oluje.

NOVA MANIFESTACIJA U ŽUPANIJI

– Ovo je prvi put da se LegendFest održava u Zagrebačkoj županiji. Već tradicionalno, Legendfest se održava u istarskom gradiću Pićnu, kao spoj multimedijalne i interaktivne umjetnosti prostora, vremena i stila. Istarski Legendfest dosad je utjecao na podizanje svijesti lokalnog stanovništva o dijelu nematerijalne baštine toga kraja. O atraktivnosti festivala svjedoči i nagrada Simply the Best koju je u protekloj godini osvojio u kategoriji manifestacija-uprizorenja legendi – kaže organizator LegendfestaIvor Zidarić.

lukavec

Stari grad Lukavec je savršen domaćin novom LegendFestu, kao dvorac bajkovitog okoliša i bogate povijesti koja seže do 13. stoljeća. Na festivalu će posjetitelji moći saznati i naučiti o običajima Turopolja i Zagrebačke županije, legendama, pričama, tradiciji i pritom se dobro zabaviti.

U DVORCU ĆE BITI PRIKAZE

Za trajanja Festivala, Stari Grad Lukavec i okolica biti će “odjeveni” u stare turopoljske tkanine, nošnje, posjetitelji će moći kušati okus domaćih proizvoda te uživati u glazbi turopoljskih i etno melodija. Dvorcem i okolicom hodati će tako plemićke obitelji, vještice – coprnice, turopoljski moguti, prikaze i duhovi.

– Desetak animatora obučenih u srednjevjekovne kostime, vještice, čarobnjake, vile, vilenjake, plemiće voditi će i animirati posjetitelje kroz cjelokupni program. Oni će svojom pojavom doprinositi ugođaju nekog davnog vremena i mistične prošlosti. Glavne predstave i koncerti odvijat će se na pozornici ispred dvorca, u dvorcu u velikoj dvorani, na otvorenom na livadi – ističe Zidarić.

 

Festival će posebno biti atraktivan djeci koja se mogu uključiti u radionice te uz pomoć stručnog voditelja sudjelovati u izvođenju predstave, radionice, glazbe i izložbe.

Kroz trajanje festivala programi će se održavati od 18 pa do 01 sat iza ponoći, a neki programi će se ponoviti i više puta na različitim lokacijama, kako bi svi posjetitelji mogli vidjeti što više programa i sudjelovati u njima.

MISTIČNI SUVENIRI

U sklopu festivala održati će se i Legendsajam na kojem će biti predstavljeni nezaobilazni zanati iz prošlosti, danas pomalo zaboravljeni, od kovanja željeza do kuhinje, kako se to nekad radilo. Prodajni asortiman mistike, umjetnosti, ugostiteljstvo i suveniri upotpuniti će cijelokupni događaj.

Festival organizira udruga Val kulture u suradnji s Muzejom Turopolja, uz potporu Grada, Turističke zajednice Velike Gorice i Zagrebačke županije. Medijski pokrovitelj Kronike Velike Gorice.

PROGRAM FESTIVALA

http://www.legendfest.hr/lukavec-legendfest-2014/program