Home Izdvojeno Jane proslavile svoje prvo desetljeće, a evo s čime se najviše ponose

Jane proslavile svoje prvo desetljeće, a evo s čime se najviše ponose

PODIJELITE

Pjevajući građanima, Jane su proslavile svoj 10. rođendan. 15 članica ženskog vokalno-instrumentalnog sastava posjetiteljima su pripremile skladbe koje su obilježile njihovo prvo desetljeće rada.

jane1

– Niste mogli čuti sve što imamo u našem repertoaru s obzirom da postojimo 10 godina i repertoar nam je zaista širok. Odabrali smo pjesme koje su obilježile naše dosadašnje postojanje. Pokrile smo cijelu Hrvatsku, festivale na kojima smo nastupale i osvajale nagrade, tako da je ovo bio jedan sažeti program – kaže predsjednica Jana, Marina Keleković.

NEDOSTAJALO DRUŠTVO I GLAZBA

O tome kako je sve krenulo prije 10 godina govorila nam je tajnica Alina Haraminčić. Ona, zajedno s nekoliko djevojaka, pjevale su i plesale u Folklornom ansamblu Turopolje. Nakon što su ansambl napustile, nedostajalo im je glazba i dobro društvo.

– Jednostavno nam je bilo žao kad smo prestale plesati da se i dalje ne bavimo nečim sličnim te smo se dogovorile da bi mogle nastaviti s pjesmom i plesom – rekla je tajnica Haraminčić.

jane2

Ističu kako su od samog početka veliku pomoć imali od glazbenih producenata Ivice Potočnika i Danijela Skrbina. Do sada su nastupale s mnogim poznatim glazbenicima, kao što su Vera Svoboda, Boris Ćiro Gašparac, Ivana Kindl, Tatjana Matejaš Tajči i Dražen Kurilovčan.

ZLATO U RIGI KRUNA DOSADAŠNJEG RADA

Iz svog dosadašnjeg rada izdvajaju prošlogodišnje olimpijsko zlato u Rigi s kojim se posebno ponose. Jane su na Olimpijadi zborova u Latviji zasjale među 27 tisuća izvođača iz 74 zemlje. Zlatnu medalju osvojile su u kategoriji folklornog pjevanja, a u zadanom vremenu izvele su gradišćansku pjesmu „Ribari“ i „Vrliku“ koje je obradio Ivica Potočnik, „Jadovanku za teletom“ Jakova Gotovca i Podravski mix Siniše Leopolda u pratnji svojih tamburaša Jankića. Sedmeročlani žiri bodovao je intonaciju, ujednačenost zvuka zbora, interpretaciju, pjevanje po notnom zapisu te umjetnički dojam.

– To nam je prvo olimpijsko zlato i ja bih rekla da je to vrhunac našeg desetogodišnjeg rada – naglasila je Marina Keleković.

jane3

ORIGINALNI POJAS SILVANE ZDELAR

Jane su, osim po izvedbama, prepoznatljive i prema svom posebnom načinu odijevanja i nezaobilaznom pojasu autorice Silvane Zdelar.

– Ovaj naš pojas je već zaštitni znak Jana jer ga imamo od samog početka i neke nas grupe u tome čak i kopiraju. Razmišljam već o novim kreacijama pojasa kojih sam dosad napravila već 40-ak, a svi su inspirirani etnografijom – kazala je Zdelar.

Jane najavljuju dvotjednu pauzu, a onda sve ispočetka – od proba, do nastupa. Nastavit će raditi i na izdavanju CD-a, a i pripremati turneju koju će održati u srpnju.