Home Izdvojeno Izviđači i Gorički gimnazijalci ponovno u akciji pošumljavanja

Izviđači i Gorički gimnazijalci ponovno u akciji pošumljavanja

Sadnjom stabala kod mladih se nastoji potaknuti osjećaj povezanosti s prirodom, vlastite korisnosti i mogućnosti volonterskog djelovanja te brige za zajednicu i okoliš

PODIJELITE

I ove godine Gorički gimnazijalci nastavljaju pošumljavati uz izviđače. Sve to odvija se kroz projekt Šumoborci, a ovog su puta obnavljali šumu u Perjasici, na području općine Barilović.

Riječ je o projektu koji je pokrenut prije tri godine kao edukativno-ekološka sastavnica kampanje CO2MPENSATING BY PLANTING s ciljem edukacije učenika o učincima klimatskih promjena na šume i okoliš te o važnosti šuma za ljude te cjelokupni biljni i životinjski svijet, objašnjava Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta “TUR”.

Osim interaktivnih edukativnih radionica projekt obuhvaća i praktičnu komponentu. Sadnjom stabala kod mladih se nastoji potaknuti osjećaj povezanosti s prirodom, vlastite korisnosti i mogućnosti volonterskog djelovanja te brige za zajednicu i okoliš. U konačnici, svojim volonterskim djelovanje mladi obnavljaju šumske površine stradale od učinka klimatskih promjena (oluja, nametnika, suša, požara i poplava). Obnovom šuma volonteri doprinose neutralizaciji vlastitog ugljičnog otiska koji se prepoznaje kao jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu.

Kampanja u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, agencije HEARH i Hrvatskih šuma d.o.o. do sada je rezultirala sadnjom 150.000 sadnica na petnaestak lokaliteta, uglavnom u središnjoj Hrvatskoj.

Uz edukacije koje se sustavno provode po srednjim, ali i osnovnim školama, provedeno je 90 akcija pošumljavanja u kojima je sudjelovalo oko osam tisuća volontera, učenika, građana i ekološki osviještenih tvrtki. Među njima opet i tridesetak učenika Gimnazije Velika Gorica, pod vodstvom profesorice Emilije Vlaisavljević Bacan, koji su u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i Turopoljskom udrugom skauta „Tur“ do sada sudjelovali u obnovi šumskog fonda u šumi Marča kod Kloštar Ivanića, u šumi Žutica između Križa i Ivanić Grada, a sada i na Perjasici u Općini Barilović.

Tu je šumu Ariša, koji se počeo sušiti uslijed klimatskih promjena, a posljedično i djelovanja štetnika, zamijenila mlada šuma hrasta lužnjaka
Turopoljska udruga skauta „Tur“ za Šumoborce je organizirala edukacije o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima i posljedicama, o ugljičnom otisku kojim ljudi utječu na klimatske promjene i obolijevanje šuma te o općekorisnim funkcijama šuma o kojima ovisi i naše zdravlje i za učenike osnovnih škola u Velikoj Gorici.

Do sada je u organizaciji Turovaca i Hrvatskih šuma te djelovanjem volontera zasađeno pet tisuća sadnica hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu.
Službeni pokrovitelji projekta su Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Projekt je na prošlogodišnjem festivalu održivosti GREENCAJT osvojio glavnu nagradu za Najbolju zelenu kampanju u hrvatskoj.

Tekst, izvor: Alen Konjević