Home Politika IVAN BEKAVAC: Poboljšanje zdravstvenog sustava i skrbi mora biti prioritet

IVAN BEKAVAC: Poboljšanje zdravstvenog sustava i skrbi mora biti prioritet

MOST-ov kandidat za gradonačelnika u fokusu ima poboljšavanje zdravstvene skrbi izgradnjom suvremenog medicinskog centra s dnevnom bolnicom u Velikoj Gorici

PODIJELITE

Ivan Bekavac, kandidat MOST-a za gradonačelnika Velike Gorice danas je održao konferenciju za medije simbolično ispred Doma zdravlja Velike Gorice. Tema je bila upravo poboljšanje zdravstvenog sustava u Velikoj Gorici koji je građanima prijeko potreban.

Pitate li naše sugrađane što posebno prepoznaju kao teškoću života u gradu, sigurno će odgovor biti dostupnost zdravstvene zaštite. Iz godine u godinu sve rjeđe sugrađani imaju priliku posjetiti liječnika specijalista u Velikoj Gorici, a kako je krenulo, uskoro ih neće ni biti. Naime, oni koji su pred mirovinom otići će u mirovinu, a oni koji rade iz mirovine prestati će raditi.“, govori Bekavac te napominje da o tom problemu govori već duže vrijeme i to kao liječnik specijalist, ne samo kandidat za gradonačelnika.

Djeca bi mogla ostati bez adekvatne pedijatrijske skrbi

Govori i da se nada da će potaknuti trenutnu Gradsku upravu na proaktivnost. Ispričao je i niz mjera i aktivnosti kojima bi se povećala dostupnost zdravstvene zaštite u gradu: “Ključni problem je nedostatak timova specijalista u gradu. Zato ću pokrenuti natječaj za zapošljavanje specijalista iz djelatnosti psihijatrije, reumatologije, fizikalne medicine, endokrinologije, interne medicine, pedijatrije, otorinolaringologije.. Grad mora preuzeti inicijativu i činiti više da bi se osigurala dostupnost zdravstvene zaštite građanima.

Spominje kako želi pokrenuti program potpore za mlade sugrađane koji žele raditi u Velikoj Gorici i na taj način povećati dostupnost zdravstvene zaštite. Osvrnuo se i na pedijatrijsku skrb u Velikoj Gorici koju sada odrađuju liječnici koji su ili u mirovini ili blizu mirovine te smatra da je neprihvatljivo da postoji šansa da će djeca u gradu ostati bez adekvatne pedijatrijske skrbi.Zauzet ću se da Gradska uprava kao partner Županijske uprave iznađe potrebno rješenje kako bi se raspisao natječaj za zapošljavanje pedijatara i kako bi u kratkom razdoblju osigurali pedijatrijsku skrb i gotove specijaliste pedijatre koji će pružati zdravstvenu zaštitu.”

Želi izgraditi gradsku polikliniku s dnevnom bolnicom

Želja mu je i započeti izgradnju gradske poliklinike s dnevnom bolnicom kao mjesto gdje će Velikogoričani moći ostvariti specijalističku zdravstvenu zaštitu, dijagnostiku i liječenje bez odlaska u Zagreb te da će se tamo ići samo na visoko specijalizirane preglede i višednevno bolničko liječenje. Napominje kako Grad ima obavezu skrbi. “Moj plan uključuje premještanje Velikogoričke hitne pomoći u zato osmišljen, pripremljen i suvremeni centar koji će biti izgrađen temeljem međunarodnih standarda jer ovaj prostor koji danas imamo treba ponuditi drugim kapacitetima laboratorija i specijalističke skrbi.

Navodi i koliko je važno pojačati važnost patronažne skrbi kao i dijagnostiku te intervenciju kod djece s posebnim potrebama.Posebnu pozornost poklonit ću razvitku, osmišljavanju i provedbi programa preventivne zdravstvene zaštite. Svima nama koji radimo u zdravstvenom sustavu je jasno da je jedna kuna uložena u preventivu ušteđene četiri kune u liječenju.“, zaključuje dr. Ivan Bekavac te dodaje da se nada da će se njegov plan za bolju zdravstvenu zaštitu Velikogoričana naći i na drugim izbornim programima kandidata upravo zbog njegove važnosti.