Home Vijesti HSK traži izjednačavanje mjera za udruge kulturnog amaterizma s onima za sportske...

HSK traži izjednačavanje mjera za udruge kulturnog amaterizma s onima za sportske udruge

Traže izjednačavanje s mjerama za sportske treninge te napominju kako za njih ne postoji naknada troškova niti nije osigurana potpora za očuvanje radnih mjesta

PODIJELITE

Krovni savez kulturno-umjetničkog amaterizma poslao je priopćenje uz pomoć kojeg žele javnost upoznati o obustavi njihovih djelatnosti te nepostojanja potpora za očuvanje radnih mjesta i nadoknade fiksnih troškova.

Kako navode iz Hrvatskog sabora kulture, smatraju da je daljnjom obustavom održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih programa i proba od strane Stožera civilne zaštite RH, a koja je stupila na snagu 1. travnja 2021., nastavljena diskriminacija udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske sportske udruge kojima je dopušteno održavanje amaterskih sportskih natjecanja i treninga na otvorenom.

Traže izjednačavanje s mjerama za sportske treninge

Navode i kako su svjesni ozbiljnosti posljedica širenja bolesti te zbog toga ne traže dopuštenje održavanja izvedbi i programa, no smatraju da je neophodno radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma, kojima je onemogućen rad već više od četiri mjeseca, dozvoliti im održavanje proba na otvorenim prostorima na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. “Na ovaj način izjednačile bi se epidemiološke mjere za sportske treninge s onima za probe udruga kulturno-umjetničkog amaterizma.“, dodaju.

Napominju i kako je taj cjelokupni kulturni sektor obustavljen još niti kada nije bio vrhunac trećeg vala bolesti. “Upravo zato sada treba promišljati, raspravljati i zagovarati ovu temu, kako bi kada to prilike dopuste i prođe vrhunac trećeg vala epidemije, udruge kulturno-umjetničkog amaterizma mogle nastaviti s radom, jer ukoliko se nastavi daljnja obustava ovog sektora, a što je za pretpostaviti da će biti nastavljena u trajanju od cijele 2021. godine shodno opisanoj dosadašnjoj praksi, ove će udruge biti prisiljene na likvidaciju.”

Nema mjera niti potpora za očuvanje radnih mjesta

Velikim problemom drže i to da u sedam mjeseci obustave za radove udruga nije osmišljena niti provedena niti jedna mjera nadoknade dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova koje su one imale. Među njihove troškove spadaju najam poslovnih prostora, režijski troškovi, knjigovodstveni servis i bankarske usluge. Problematično je i to što za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma nije osigurana niti potpora za očuvanje radnih mjesta za radnike s kojima imaju sklopljen ugovor o radu, a koje su primjerice ostvarile udruge sportske rekreacije.

Inače, Hrvatski sabor kulture broji 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava i 80.000 članova.