Home Gospodarstvo Hrvatski vojni helikopteri dolaze na remont u Veliku Goricu

Hrvatski vojni helikopteri dolaze na remont u Veliku Goricu

Ukupna vrijednost remonta helikoptera veća je od 206 milijuna kuna.

PODIJELITE

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog o sklapanju ugovora za remont helikoptera Hrvatskih oružanih snaga s tvrtkom Zrakoplovni-tehnički centar Velika Gorica, javlja net.hr.

Iako se nagađalo da bi hrvatski helikopteri Mi-171Sh mogli na remont u inozemstvo, oni će svoje novo ruho dobiti upravo u Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra financija Željko Tufekčić naglasio je kako je Vlada izdvojila sredstva za kapitalni remont helikoptera koji su iznimno važni za pomoć civilnim strukturama, protupožarnoj zaštiti, akcijama spašavanja i mirovnim misijama. Izvođenje radova i plaćanje predviđeno je, kako je dodao Tufekčić, u 2017. godini 96 milijuna kuna, u 2018. godini 60 milijuna kuna i u 2019. godini 50 milijuna kuna.

– Ovim se razvijaju sposobnosti i za daljnjim održavanjem helikoptera što je od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku i za oružane snage. Ukupna vrijednost remonta helikoptera malo je veća od 206 milijuna kuna – naglasio je Tufekčić.

Ministar obrane RH i potpredsjednik Vlade Damir Krstićević naglasio je kako je predložena odluka u funkciji nacionalnih interesa i održavanja sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. – Ovi su helikopteri i njihov remont iznimno važni za pomoć i civilnim strukturama i hitni medicinski prijevoz, traganje i spašavanje i u protupožarnoj sezoni. Ovaj posao osnažit će hrvatsko gospodarstvo jer će ga odraditi hrvatska firma Zrakoplovno tehnički centar iz Velike Gorice koji će koristiti usluge od isporučitelja i time se osiguravaju mogućnosti daljanjeg korištenja helikoptera.

Vlada je prihvatila ovaj prijedlog.