Home Izdvojeno Horvat predstavio svoj program “Za pametnu, održivu i poduzetnu Veliku Goricu”

Horvat predstavio svoj program “Za pametnu, održivu i poduzetnu Veliku Goricu”

PODIJELITE

Nešto više od dva mjeseca dijeli nas do lokalnih izbora, a SDP-ov kandidat za gradonačelnika ovaj je sunčani petak iskoristio kako bi u Zagrebačkoj 26 svoj program predstavio javnosti. Zajedno s Davorom Bernardićem predsjednikom SDP-a, te Damirom Šimunićem, predsjednikom goričkog SDP-a, Goričanin Aleksandar Horvat ispričao je koje su glavne točke njegova programa.

Njegov opširan program nalazi se na više od dvadeset stranica pod naslovom “Za pametnu, održivu i poduzetnu Veliku Goricu” te je javno dostupan, a u njemu su obuhvaćeni svi segmenti bitni za život – od zdravstva, prijevoza, poljoprivrede, mjesne samouprave do kulture, sporta te života mladih, obitelji i umirovljenika. Iako je susret s novinarima počeo pet do 12, to se odnosi samo na vrijeme jer je program vrlo temeljito i planski napisan. Obećao je u četiri godine ispuniti sve stavke iz programa ukoliko bude izabran za gradonačelnika.

Kao glavni problem naveo je što se, unatoč velikom proračunu, sve radi putem kredita. Kritiku sadašnjoj vlasti je dao na javni prijevoz, kanalizaciju, tržnicu, rupe na cestama, devastirana sela, povećanje zaposlenih u gradskoj upravi, ali i nekorištenje sredstava europskih fondova.

– Prva i osnovna stvar smanjit ćemo prirez s 12 na 6 posto. Druga je da ćemo donijeti Strategiju grada – dokument kojim ćemo privlačiti sredstva europskih fondova. Zatim temeljnu stvar – kanalizaciju, odvodnju Donjeg Turopolja – to će se prvo početi raditi. Besplatan topli obrok za sve osnovnoškolce, a od prvog razreda subvencioniranje informatike. Počet ćemo izgradnju poduzetničkog inkubatora – sagraditi ga i upogoniti. Omogućiti investitorima da sagrade svoju kompaniju, svoju tvrtku na području Velike Gorice te tako otvarati radna mjesta. Popravak cesta, ali i jeftiniji i efikasniji javni prijevoz – ukratko je točke programa iznio Aleksandar Horvat.

Iz stranke su naglasili kako će se raditi na ravnomjernom razvoju Velike Gorice zato što je ruralno područje potpuno zapušteno. – Smatramo da Gorica nema ravnomjeran razvoj, da je zapuštena, devastirana i to želimo u četiri godine promijeniti. Krenuli smo u ozbiljnu kampanju, s ozbiljnim programom i vrlo kvalitetnim kandidatom za gradonačelnika koji ima podršku Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica, Davora Bernardića, a još nam fali podrška naših sugrađana što ne sumnjamo da ćemo ju dobiti – poručio je Damir Šimunić, predsjednik GO SDP-a Velika Gorica.

Također je bitno više prava i mogućnosti davati predsjednicima mjesnih odbora te tako više pažnje dati obnovi mjesnih cesta, ali i dječjih igrališta. Na programu je istaknuto kako će se što prije organizirati sastanak s Hrvatskom elektroprivredom kako bi se riješio problem skupog grijanja kao i tražiti dozvola za gradnju staračkog doma.

– Velika Gorica mora konačno postati Velika. Za sada je šesti grad po veličini u Hrvatskoj nekako uvijek bio sa strane jer je bilo nedostatka vizije i hrabrosti da Velika Gorica postane ono što zaslužuje biti – grad koji će postati zaista velik u hrvatskim okvirima – rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Bernardić je istaknuo kako su ovo prvi europski lokalni izbori, a kako je Horvatov program toga dostojan zato što je detaljan i s vremenskim rokovima, a uključuje i otvaranje radnih mjesta kroz investicije, korištenje fondova Europske unije, ali i brigu o mladima i umirovljenicima. Zajedništvo za budućnost je istaknuo kao najvažnije. – Ovaj program u kojem je Gorica prije svega omogućit će da svakom zaposlenom mjesečno ostane 50 kuna smanjenjem prireza, a to je 600 kuna godišnje. Svakom djetetu 100 kuna mjesečno za sufinanciranje sporta i kulturne aktivnosti što će pomoći da svi mladi sudjeluju u kulturi i sportu. Sela konačno dobivaju asfalt, vodu i kanalizaciju. I ono što je najvažnije – oni koji imaju najmanje – socijalno ugroženi i oni s malim mirovinama dobit će posebnu zaštitu – zaključio je Bernardić.