Home Izdvojeno FOTO Zbog Ive i Rože Buševčani se sinoć pitali ”Tko je kriv?”

FOTO Zbog Ive i Rože Buševčani se sinoć pitali ”Tko je kriv?”

PODIJELITE

Sinoć je u Buševcu premijerno izvedena predstava ”Svoga tela gospodar” u režiji Ivana Rožića. Ovaj klasik hrvatske drame, pisca Slavka Kolara, u Društveni dom privukao je mnogo posjetitelja pa se tražio stolac više. Priča o dogovorenom braku između Ive i Rože i danas je aktualna, iako su dogovoreni brakovi danas uglavnom stvar prošlosti.

– Roža Brezovićeva je kći jednog Amerikanca u selu, koja je poprilično bogata. U to neko vrijeme na selu je bilo dosta siromašnih obitelji, ona je bila jedna čija je obitelj bila bogatija. No ona je imala jednu falingu, malo je našepavala i zbog toga ju nitko nije htel zeti za ženu. Priča ide tako da zbog krave koju je Iva zatrajal, njezini i njegovi roditelji, dogovore brak i Roža ulazi u taj brak s Ivom – ispričala je Ana Katulić koja je u predstavi glumila Rožu.Kroz cijelu predstavu postavlja se pitanje ”Tko je kriv”, a publika odgovor pronalazi sama promišljajući o svemu viđenom. – Mislim da je malo zanemareno i možda ponekada u nekim kazalištima i krivo interpretirano. Zato sam od početka išao problematizirati zbog toga i jesu bile one dvije žene koje krenu i postavljaju pitanje ”tko je kriv”. Imamo cijelo vrijeme razmišljanje o tome tko je kriv za tragediju koju vidimo da se događa. Svatko brani svoje stajalište. Sva lica su nesretna i one su svjesne toga. I Roža koja zna da su ju udali radi krave i Iva koja zna da se mora ženiti radi krave i roditelja, i jedni i drugi znaju da djecu tjeraju u taj brak radi vlastitih interesa, svi su tu krivci, a opet traže opravdanje za čine koje rade – rekao je redatelj Rožić.

Uloga Ive pripala je Tvrtku Kovačeviću koji iza sebe već ima niz predstava. – Pripreme i daske nemaju veze jedno s drugim. Koliko god sam imao jedna očekivanja, pozitivna, jer smo zbilja jako puno radili, dok smo stali na daske, bilo je pozitivno, ali skroz u drugom smjeru. Očekivali smo puno manje smijeha, ipak je to tragična priča.Iako su svi glumci amateri, predstava je odrađeno profesionalno. Svaki slobodni trenutak glumačka ekipa koristila je kako bi se pripremila za premijeru. – Iako sam odrasla u Buševcu nisam kajkavica, odnosno ne kajkam toliko. U školi je uvijek standard, i kroz faks i moj profesionalni posao kao novinarke ne pričam kajkavski pa je to bilo malo zeznuto, ali srećom imam svog tatu koji je već doajen amaterskog kazališta tu u Buševcu i s njim sam radila i s ljudima sa scene. Međusobno smo se često ispravljali dok ne bismo našli nekakvu sredinu kako bi se to trebalo reći – ispričala je Ana Katulić.

Predsjednik OSS-a Buševec, Nenad Rožić, nakon izvedbe nije krio oduševljenje dobro odrađenim poslom. – Super smo zadovoljni odazivom publike. Dvorana je bila prepuna, morali smo dodatne stolce stavljati. Vjerujem da je publika uživala u ovoj predstavi, koju su odradili naši vrhunski glumci i režiser i ekipa koja je to odradila na vrlo profesionalni način.Zanimljivo je kako predstava ”Svoga tela gospodar” sinoć nije prvi put izvedena u Buševcu. Redatelj Rožić otkrio je da je prva izvedba bila 1969. godine, a druga 1988. – Svaka je bila drugačija i imala je drugu poantu. To je ono što je moguće kod Slavka Kolara. Vi možete tu predstavu raditi kao komediju, tragediju, dramu, ima veliki dijapazon mogućnosti prikazati te likove.

Nakon sinoćnje premijere, nove predstave stižu u Buševec već sljedećeg vikenda u sklopu manifestacije Kaj-buš. U nešto više od četiri sata publika će imati priliku pogledati pet odličnih predstava gostujućih kazališta.