Home Gospodarstvo FOTO Završna konferencija projekta #SuDjelujVG pokazala da Velika Gorica prati trendove u...

FOTO Završna konferencija projekta #SuDjelujVG pokazala da Velika Gorica prati trendove u gospodarenju otpadom

PODIJELITE

Velikogoričko Pučko otvoreno učilište jučer je ugostilo konferenciju “Dobro upravljanje – pametno gospodarenje otpadom kao primjer”. Riječ je o završnoj konferenciji projekta #SuDjelujVG kojom se želi ukazati na važnost participativnog upravljanja resursima i sudjelovanja građana u gospodarenju otpadom.

– Na konferenciji smo prezentirali sve aktivnosti koje smo proveli u sklopu projekta i zapravo stvari koje smo pritom naučili i za koje mislimo da možemo primijeniti u budućem radu Grada Velike Gorice. Prvenstveno se radi o načinu komunikacije i boljeg uključivanja građana u rad Gradske uprave, informiranja građana i osluškivanja njihovih mišljenja i želja kako bismo spriječili situacije koje bi mogle dovesti do nerazumijevanja i konflikata između želja i potreba koje mi prepoznajemo i onoga što građani o tome misle – rekao je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša u Gradu Velikoj Gorici.Ovo zanimljivo, ali i vrlo korisno događanje imalo je veliki odaziv – okupilo je 140 sudionika, stoga je promijenjena i lokacija održavanja konferencije – umjesto u Vijećnici održano je u dvorani Gorica.

– Nadamo se da ćemo taj dobar primjer participativnog upravljanja otpadom prenijeti i na druge gradove i da će građani napokon početi davati svoj doprinos na lokalnim razinama. Europsko vijeće je prije mjesec dana donijelo smjernice za sudjelovanje građana u javnim politikama i to nam ne govori samo da smo u trendu, nego i da zemlje razvijenijih demokracija imaju razloga baviti se ovim područjem, odnosno poticati građane da sudjeluju u donošenju javnih politika – poručila je Maja Božičević Vrhovčak, izvršna direktorica DOOR-a.Ciljevi konferencije bili su potaknuti diskusiju o problematici i mogućim rješenjima u gospodarenju otpadom na lokalnoj i državnoj razini, potaknuti građane na sudjelovanje u politikama gospodarenja otpadom, doći do zajedničkih preporuka te doprinijeti vidljivosti teme pametnog gospodarenja otpadom u javnosti.Na konferenciji su održane dvije panel diskusije. Prva je govorila o gospodarenju otpadom i uključenosti građana u donošenje odluka na nacionalnoj razini, a raspravu su vodili bivši ministar zaštite okoliša i profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Slaven Dobrović, bivša ministrica zaštite okoliša i profesorica na VERN-u Mirela Holy te načelnica sektora za održivo gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša i energetske obnove Sanja Radović Josić. Istaknuli su da građani nisu dovoljno informirani, da je bio-otpad gorući problem, ali i da su bitna reciklažna dvorišta i odvojeno sakupljanje otpada.Drugi panel bio je na istu temu, ali na lokalnoj razini. Na njemu su sudjelovali Marko Ružić, Dijana Mijač Dretar, Davorka Križaj, Petra Pereković, Helena Traub i Matija Hlebar, a govorilo se o aktualnim problemima i potencijalnim rješenjima.

– Čuli smo na prvom panelu što se konkretno do sada radilo u Hrvatskoj na tom pitanju, što se može bolje napraviti. Čuli smo neke ideje i debate kako bi se sustav mogao poboljšati, kako potaknuti one jedinice lokalne samouprave koje trenutno nemaju odvojeno sakupljanje otpada da to naprave. Na drugom djelu smo čuli zapravo primjere dobre prakse i udruga i jedinica lokalne samouprave što su oni radili od iznimno ograničenih sredstava do većih projekata gdje smo vidjeli da se može uz malo novca i puno volje organizirati prikupljanje papira ili educirati djecu kroz niz aktivnosti – ispričala je Slavica Robić, programska direktorica DOOR-a.Predstavljani su i primjeri dobre prakse na lokalnoj razini – Grada Velike Gorice, Grada Križevaca, otoka Krka, Opatije te Koprivnice. – Smatram da je gospodarenje otpadom jedno izuzetno važno pitanje. Svi mi od najranije dobi nastojimo svoju djecu, ali i nas uključiti da nam grad bude ljepši i čišći i da nam okoliš bude takav kakav naši građani zaslužuju. Grad Velika Gorica inače po pitanju gospodarenja otpadom čini puno – svake godine sve više i više. Mi naše najmlađe sugrađane još od vrtićke dobi, školske dobi, one srednjih godina i one starije jednostrano kroz razne projekte uključujemo u to i apeliramo na njih jer je važno da se lokalna zajednica uključi u sve – poručio je na otvorenju konferencije Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.U Velikoj Gorici do sada je prepoznato nekoliko građanskih inicijativa – obnova čardaka i preuređenje javnih objekata u Novom Čiču, uređenje zelenih površina u Gradićima, otvorenje tri gradska vrta, a u planu je i otvorenje pčelinjeg parka.Cijeli projekt trajao je dvije godine, financiran je od strane Europske unije, a sastojao se od brojnih seminara, radionica, studijskog putovanja u Bolognu, ali i formiranja radne skupine na kojima su građani predlagali svoje ideje.