Home Izdvojeno FOTO Završena 11. Noć muzeja uz poculice i ples

FOTO Završena 11. Noć muzeja uz poculice i ples

PODIJELITE

11. Noć muzeja sinoć je obilježena u cijeloj Hrvatskoj. Od 18 sati pa sve do 1 sat iza ponoći, muzeji diljem Hrvatske, uključujući i Velikogorički muzej Turopolja, otvorili su svoja vrata.

– Svake godine se u sklopu Noći muzeja nadovezujemo na naš redovni program. U okviru Noći muzeja između ostalog se odvijaju radionice na etnografsku temu. Svake godine muzej nam je pun, dolazi puno roditelja i djece. – rekla nam je ravnateljica Muzeja Margareta Biškupić

noć muzeja turopolje muzej katarina

Manifestacija je započela u 18 sati pričanjem priča Andreje Krenek. Na njenom pričanju okupilo se mnogo djece ali i roditelja.

– Vrlo rado dođem svake godine, ovo je već peti ili šesti put za redom. Danas sam ispričala četiri priče, a glavna tema su bile zvijezde jer vrlo rijetko gledamo u zvijezde, uvijek nam je pogled uperen u pod. Rado bi da roditelji nađu vremena da više čitaju priče djeci, jer svako dijete voli čuti glas svojih roditelja, onih koji su im najbliži. – rekla je Andreja Krenek, pripovjedačica priča.

noć muzeja turopolje muzej katarina

U 19 sati krenula je likovna radionica izrade Turopoljskih poculica koju je vodila Dragica Dada Modrić, kustosica Muzeja Turopolja.

– Radionica je posvećena etnologiji, izdrađujemo poculice – kapice koja su se nosile kao dio narodne nošnje na vrhu glave, nosile su ju udane žene. Mogu sudjelovati roditelji i djeca. Radimo element po element i tako gradimo cijelu poculicu od papira i različitih recikliranih materijala kako bi djeci približili taj svijet na drugačiji način. – dodala je Modrić.

noć muzeja turopolje muzej katarina

Nakon radionice uslijedio je i koncert učenika Umjetničke škole Franje Lučića, te radionica izrade nakita Zlatka Odrčića. Bile su puštene projekcije etno filmova te je večer završio nastup FA Turopolje koji su održali koncert.

Za vrijeme trajanja radionica i koncerata, posjetitelji su mogli pogledati stalni postav Muzeja Turopolja. U prizemlju je izložba Folkornog ansabla Turopolje, a na katu stalni postav – etnografska, povijesna, arheološka i likovna zbirka.

noć muzeja turopolje muzej katarina

Večer su zasladili besplatnim kuhanim vinom i čajem za sve posjetitelje te besplatnom podjelom kataloga.

– Zadovoljni smo posjećenošću, a i jako nam se sviđa domaća atmosfera jer se osjeti kako sugrađani ovaj muzej vide kao svoj. To nam pokazuje da smo postigli svoj cilj. – dodala je Biškupić.

Ako ste propustili sinoćnju Noć muzeja, Muzej Turopolja je od utorka do petka otvoren od 9 do 17 i 30, a subotom od 10 do 13 sati.

[print_gllr id=40251]