Home FOTO VIJEST FOTO Zajednička vježba pokazala da su vatrogasna društva odlično usklađena

FOTO Zajednička vježba pokazala da su vatrogasna društva odlično usklađena

Sudjelovalo je devet vatrogasnih društava Donjeg Turopolja

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Jučer je u večernjim satima na ranču Okuje održana vježba vatrogasnih društava Donjeg Turopolja. Simbolično je održana u svibnju, mjesecu zaštite od požara, a s ciljem bolje koordinacije u stvarnim događajima.

Ivica Maceković, zapovjednik JVP Velike Gorice smatra da je vježba dobro odrađena te da su zadovoljni. “Odrađena je vježba kako bi što zornije prikazali usklađenost rada dobrovoljnih vatrogasnih društava u različitim segmentima poput spašavanja unesrećenih ljudi, evakuacije, gašenje požara, hlađenje i slično.”, govori Maceković te dodaje kako je usklađivanje zapravo najveći dio problema, no i to su riješili bez poteškoća.

Upravo svibanj je poznat kao mjesec s brojnim intervencijama zbog požara raslinja i suhe trave zbog čega posebno upozoravaju građane na oprez. “Javna vatrogasna postrojba kod takvih situacija ne može ništa bez svojih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Zato ih obučavamo i zato nam koriste ove vježbe. I u ovoj vježbi je pretpostavka bila da Javna vatrogasna postrojba zbog druge dvije intervencije na ovu nije mogla izaći pa su to prepustili DVD-ima.”, objašnjava Maceković.

Na vježbi je sudjelovalo devet dobrovoljnih vatrogasnih društava, a ovakva vježba organizira se svake godine, čak i u vremenu korone. “Krenuo je požar, bilo je zadimljenje prostorije i dvoje unesrećenih. Mali pick-upovi su hladili staju da ne dođe do potpunog zapaljenja ranča.”, opisao je Nenad Lukić, zapovjednik DVD-a Buševec i ove vježbe. Dodaje i da je oprema koju koriste starija, no zbog sve većeg broja intervencija u posljednje vrijeme se nadaju opremanju uz pomoć sredstava EU. “Svako ulaganje u vatrogastvo se isplati.”, zaključuje.

Kako je bilo na vježbi, pogledajte u galeriji u nastavku.