Home Izdvojeno FOTO/VIDEO Zapaljeni Jurjevski krijesovi u Velikoj Mlaki, Dubrancu, Mraclinu i Kurilovcu

FOTO/VIDEO Zapaljeni Jurjevski krijesovi u Velikoj Mlaki, Dubrancu, Mraclinu i Kurilovcu

PODIJELITE
Foto: Renato Glogovčan

Paljenjem Jurjevskih krijesova diljem našeg Turopolja, kao i svake godine, obilježava se se blagdan Svetog Jurja, poznatiji kao Jurjevo. Sinoć su tako zapaljeni krijesovi u Velikoj Mlaki, Dubrancu, Mraclinu i Kurilovcu, a Turopoljsko Jurjevo obilježava se cijeli ovaj tjedan. Djelić atmosfere donosimo u prilozima s društvenih mreža, a tekst koji slijedi produkcija je Društva žena Velika Mlaka.

Svečani dio programa započeo je ulaznom pjesmom “Dobra večer, gospodaru”, koju su izveli članovi KUD-a Velika Mlaka. Nakon toga, okupljenim mještankama i mještanima Velike Mlake i Velikog Polja obratio se plemeniti sudec Sučije Velika Mlaka Nikola pl. Trumbetaš, koji je u svom govoru podsjetio da obilježavanje Jurjeva zauzima važno mjesto u tradiciji Turopolja te da mu je drago što Velika Mlaka i ove godine uključila u manifestaciju Turopoljski krijesovi, čiji je glavni inicijator i podupiratelj Plemenita opčina turopoljska.

Potom je uslijedio nastavak kulturno-umjetničkog programa u kojem su članovi KUD-a izveli pjesme “Prešel je pisani Vuzem” i “Zeleni Juraj”, a najmlađi članovi KUD-a izveli su nekoliko plesova iz Ogulina. Okupljenima se obratila i predsjednica KUD-a Velika Mlaka Đurđa Havidić, koja je izrazila zadovoljstvo što se okupilo dosta mještana i što se više udruga uključilo u organizaciju obilježavanja Jurjeva. Također je izrazila želju i nadu da će se ubuduće uključiti još više ljudi kako bismo svi zajedno što duže održali ovaj lijepi običaj. Na kraju je najavila da će članovi KUD-a podijeliti grančice, a svi koji ih ponesu u svoje domove i koji su bili danas na paljenju krijesa bit će dobrog zdravlja cijele godine. Podsjetila je pritom i na staru izreku koja se vezuje uz Jurjevo: “Tko nije bil na krijesu, taj bu bil u lijesu.” pozvavši pritom sve da dođu na paljenje Jurjevskog krijesa i iduće godine.

Vrhunac svečanost bilo je paljenje krijesa, koji su zajedničko složili članovi Sučije Velika Mlaka i velikomlački branitelji okupljeni u Klubu “Josip Zidar”. Nakon svečanog dijela programa, uslijedilo je druženje uz pjesmu i ples.

U organizaciji ovogodišnjeg Jurjeva u Velikoj Mlaki uključili su se, uz Sučiju Velika Mlaka i KUD Velika Mlaka, Društvo žena Velika Mlaka, DVD Velika Mlaka, Podružnica umirovljenika Velika Mlaka i UVDR Velika Gorica – Klub “Josip Zidar” Velika Mlaka.