Home Izdvojeno FOTO Velikogoričani proslavili Jurjevo

FOTO Velikogoričani proslavili Jurjevo

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Sinoć, uoči današnjeg blagdana, Velikogoričani su proslavili Jurjevo. U Parku dr. Franje Tuđmana na pozornici su se izmjenjivala Kulturno-umjetnička društva i ansambli. Pjevali su i plesali tradicionalne pjesme i plesove. Koncert je održala i Lidija Bajuk.

-Večer uoči Jurjeva uvijek je svečano. Velikogoričani su seokupili u velikom broju u parku. Na ovoj manifestaciji sudjeluje skoro cijela kulturna scena grada. –rekla je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.

Već 10-ak godina Izviđački odred TUR priprema krijes. Ove godine složili su ga u samo dva sata uz pomoć DVD-a Velika Gorica. Nisu imali puno vremena jer je proslava Jurjeva prebačena za dan ranije zbog najavljene kiše na sam blagdan.Jurjevo trg franje tuđmana vatrogasci krijes dariod kvg (1)-Oko 15 nas je došlo ovdje, drugi su spriječeni zbog škole i posla. Inače, sveti Juraj je zaštitnik i skauta, a ne samo plemenitaša. –rekao nam je Alen Konjević, predsjednik Izviđačkog odreda

Jurjevo se u Turopolju slavi od davnina. Usko je povezano s dolaskom proljeća i početkom nove gospodarske godine.Jurjevo trg franje tuđmana vatrogasci krijes dariod kvg (69)-Nekad su naši pradjedovi puno više pažnjeposvećivali tim običajima. Djevojke su se umivale u cvijeću, kravama se na glavu stavljao vijenac prilikomm odlaska na pašu. Kad su se vraćali s ispaše, domaćica bi zapalila trešće od drijenka da podimi kravu kako bi blago ostalo zdravo tokom cijele godine. Pastir bi skinuo vijenac sa krave i bacio ga na krov štale te pazio da vijenac ne padne kako ne bi zagubio blago. Tu su i ophodi Jurjaša gdje jedan dječak i dvije djevojčice idu od kuće do kuće i daruju domaćine zelenim grančiama, a za uzvrat su dobivali jabuku, jaje ili kolač. Na taj način su tražili posao pastira. Ti običaji su vladali kod nas do prije 50-ak godina.–ispričao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga grada Velike Gorice.

Ove godine izostale su kućice i scenski prikazi, no toga zasigurno neće nedostajati na današnjim i sutrašnjim proslavama Jurjeva u okolici Velike Gorice. Središnja proslava, održava se sutra u Lukavcu, a cijeli program nalazi se ovdje.

Foto: Dario Drvodelić / Zlatko Srbelj

[print_gllr id=45517]