Home Izdvojeno FOTO Veleučilište Velika Gorica predstavilo svoj znanstveni časopis

FOTO Veleučilište Velika Gorica predstavilo svoj znanstveni časopis

U časopisu će biti obuhvaćene tematske cjeline poput analize rizika i odgovora na krizu, analize rizika u zdravstvu, ekologiji i zaštiti okoliša, turizmu...

PODIJELITE

Na Veleučilištu Velika Gorica jučer je predstavljen prvi broj časopisa The Annals of Disaster Risk Sciences (ADRS). Časopis će izlaziti dva puta godišnje u tiskanom oblik, imat će i svoju web stranicu te će svi članci biti u potpunosti dostupni svim zainteresiranima. Časopis će izdavati Veleučilište Velika Gorica, a u njemu će se objavljivati isključivo znanstveni radovi znanstvenika koji se u svom radu bave temama vezanima za rizike od katastrofa.

Dekan dr. sc. Ivan Toth, ujedno i glavni urednik časopisa, istaknuo je važnost izdavanja ovog znanstvenog časopisa koji će biti u svim relevantnim bazama i čiji će autori moći biti citirani u cijelome svijetu.– Mi smo do sada imali dobre i kvalitetne znanstvene radove koji su bili predstavljeni na našim konferencijama, ali oni nisu bili publicirani izvan, samo su bili objavljeni na hrvatskom jeziku. Ovaj časopis je na engleskom jeziku i bit će dostupan svima. Želimo da bude referiran u što više znanstvenih baza takvih radova i da tada poraste i citiranost naših znanstvenika. Tada ćemo pomoći i Zagrebačkom sveučilištu da postignemo veći uspjeh u citiranosti radova njihovih i naših profesora – rekao je dekan Toth.

U časopisu će biti obuhvaćene tematske cjeline poput analize rizika i odgovora na krizu, analize rizika u zdravstvu, ekologiji i zaštiti okoliša, turizmu, društvu, financijskoj industriji, informacijskoj tehnologiji, ekonomiji, novim tehnologijama, klimatskim promjenama i dr.– Ovo je jedan iskorak više koji je vrlo zahtijevan i financijski, ali prije svega u onoj kvaliteti koju želimo postići u Europi i mislim da ćemo to uspjeti. Imamo dobre profesore, ne baziramo se samo na naše kadrove nego na cijelu Europu i time mislim da je uspjeh zagarantiran – rekao je dekan i podsjetio na obljetnicu osnivanja prve Škole civilne zaštite koja je osnovana 1938. godine u Zagrebu.

Na promociji znanstvenog časopisa govorili su urednica časopisa dr. sc. Renata Peternel te izvršni urednik prof. dr. sc. Siniša Tatalović s Fakulteta političkih znanosti. Na promociji časopisa bili su i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić i pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut, koji su, među ostalim, pohvalili inicijativu Veleučilišta u jačanju znanstvene komponente u našem obrazovnom sustavu.
Program su svojim nastupom na gitarama uveličali učenici Umjetničke škole ”Franjo Lučić” Karlo Sekeli i Lucian Glagolić, pod mentorstvom profesora Tomislava Perice.