Home FOTO VIJEST FOTO Vegora održala razna izlaganja i radionice u sklopu projekta Cities2030

FOTO Vegora održala razna izlaganja i radionice u sklopu projekta Cities2030

Razvojna agencija Grada Velike Gorice sudjelovala je s radionicama kao dio manifestacije Gastro Turopolja

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

U sklopu 22. manifestacije Gastro Turopolja je Razvojna agencija Vegora organizirala razna zanimljive izlaganja i radionice u sklopu projekta Cities2030. U četvrtak, 12. listopada, je održan i Okrugli stol na temu “Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane”. Plan su prezentirale Melita Došen, dipl.ing.bioteh., univ.spec.oecoing, Voditeljica Odjela za sprječavanje otpada od hrane i dr.sc. Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane iz Ministarstva poljoprivrede. Kao dio Plana se razgovaralo o Dobrovoljnom sporazumu čiji je potpisnik i Grad Zagreb, ispred kojeg je Emil Tuk, dr. med. vet., Viši stručni savjetnik za urbanu prehranu, prezentirao aktivnosti koje se provode, koji su njegovi ciljevi i obveze po potpisivanju.

O tome kako smanjiti i kako provoditi aktivnosti usmjerene ostvarenju cilja a to je smanjenje ovih količina za 30% do kraja 2028 – uz prezentere su na Okruglom stolu sudjelovali predstavnici Grada Velika Gorica, općina Rugvica i Kravarsko, ali i predstavnici gospodarstva, Lidl i Inventivna rješenja te nam se pridružila i Udruga VG Legacy koja je otvorila prvu socijalnu trgovinu u našem Gradu.

U petak, 13. listopada, se u Centru za posjetitelje Velike Gorice govorilo o stjecanju oznake kvalitete Plavi ceker – od hrvatskog polja do zagrebačkog stola. Neki od izlagača s certifikatom Plavi ceker su se i predstavili na Gastru svojim proizvodima. Uz to se na radionicama i okruglom stolu govorilo o Eko certificiranju, a Wolt je predstavio svoj novi model distribucije. Riječ je o inovativnom modelu dostave hrane prilagođen potrošačima, ali i vrlo zanimljiv za lokalne proizvođače.

Povodom 2. Festivala ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije govorilo se i o štetnosti pesticida. Riječ o tome imao je prof. dr.sc. Albert Marinculić. Predstavilo se Eko gospodarstvo ČEGEC sa svojim eko vinom. U sklopu Dječjeg Gastra Vegora je pripremila radionice za djecu “Upoznaj tanjur pravilne prehrane NutriPorcija” kroz koju su crtali tanjur pravilne prehrane te radili ražnjiće od voća.