Home Izdvojeno FOTO Učenici Hribara oslikali riječi turopoljskog narječja

FOTO Učenici Hribara oslikali riječi turopoljskog narječja

Na izložbi "Slovarica moga kraja – Turopolje, s tobom se ponosim" izloženi su radovi 16 učenika trećih razreda OŠ Nikole Hribara, postavile su ju učiteljice Vesna Stipić, Irena Fabekovac i Jadranka Jelisavac.

PODIJELITE
Foto: OŠ Nikole Hribara

U izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta sinoć je otvorena izložba učenika 3.a, 3.b i 3.d razreda Osnovne škole Nikole Hribara – “Slovarica moga kraja – Turopolje, s tobom se ponosim”.

Izloženi su likovni radovi 16 učenika: Noa Boban, Lovro Fištrek, Ella Kaiser, Ivan Preložiček, Niko Stepanić, Sara Štach, Jakov Tomašić, Stjepan Trumbetaš, Veronika Marić, Lara Rašić, Daria Stipić, Valentina Šaf, Sara Barbarić, Bruna Ćatipović, Vida Cajner, Dora Nikšić, Rea Posavec i Una Poznić. Radovi su u likovnoj tehnici flomaster s motivima zavičaja koji prate slova abecede, a pojam uz crtež i slovo kratko je objašnjen.– Put od ideje do postavljanja izložbe pratio je sadržaje koje učenici usvajaju od dolaska u školu. Slova su oko njih tijekom cijelog prvog razreda do usvajanja pojma abecede i slovarice. U drugom razredu započinju upoznavati i otkrivati svoj zavičaj. Prepoznaju njegov smještaj, izgled, ali i svakodnevni govor kojim se sporazumijevaju građani – poručuju iz OŠ Nikole Hribara.

Učenici su željeli doznati kako se govorilo nekada te rabe li se te riječi i danas ili su potpuno zamijenjene. Uz jednostavne istraživačke zadatke učenici su s bakama i djedovima, tetama i susjedama sakupljali riječi turopoljskog narječja. Svakom slovu pridružili su riječ koja započinje istim i likovno je prikazali. Slovo po slovo, sličica po sličica i nastala je ova izložba koju su postavile učiteljice Vesna Stipić, Irena Fabekovac i Jadranka Jelisavac. Uzvanicima, učiteljicama i učenicima riječi pohvale uputio je i ujedno otvorio izložbu gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Uz brojne roditelje, bake i djedove, kolege, prijatelje i učenike, izložbi su nazočili i pročelnik Odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Neven Topolnjak te ravnatelj OŠ Nikole Hribara Stjepan Maravić.

Foto: OŠ Nikole Hribara