Home Velikogoričani kuhaju FOTO U Etno selu Novo Čiče održano natjecanje u roštiljanju, evo tko...

FOTO U Etno selu Novo Čiče održano natjecanje u roštiljanju, evo tko je napravio najbolji pac i ispekao najbolje meso

PODIJELITE

Etno selo Novo Čiče u subotu je bilo domaćin prvog turopoljskog natjecanja u roštiljanju – “Turopoljski Chill & Grill”. Ovo natjecanje inicirao je Gorički klub mladih te ga su ga realizirali uz pomoć Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Velika Gorica i KUD-a Čiče. Sudjelovalo je 19 ekipa, a stotinjak ljudi pripremalo je meso – pacali su ga, pekli i degustirali.– Ideja je da to bude natjecateljskog karaktera s time da ekipe ono što ne pojedu, a poznato je da kada pečeš roštilj jako malo jedeš, poslužit će se ostalim građanima koji dođu u Etno naselju Novo Čiče – rekao je Mario Dilberović, koordinator i suvoditelj Goričkog kluba mladih koji je bio zadovoljan odazivom ekipa i posjetitelja.

Natjecatelji su imali izbor što će peći i što će staviti kao prilog. – Cilj je da se prezentiraju što bolje da bi dobili najviše bodova i na kraju osvojili prvo, drugo ili treće mjesto – ispričao je Dilberović.Pobjednici premijernog izdanja ovog natjecanja bili su domaćini, članovi KUD-a Čiče, drugi su bili članovi Goričkog kluba mladih, dok su treće mjesto osvojili članovi Udruge Turopoljska tradicija koji su na natjecanje došli na poziv Stipe Duvnjaka.

– Držali smo se tradicije – kako su živjeli naši stari, kako su podigli sve ono što je izraslo iz zemlje, a to su plodovi zemlje – češnjak, mrkva, peršin, celer, luk, i dodali smo svemu tome sol i biber. A najvažnije od svega je meso domaće svinje i piletina, sve uzgojeno na domaći, starinski način – ispričao je Stjepan Jambrek, član Udruge Turopoljska tradicija.Osim što je za roštilj važno dobro pripremiti, napacati meso, bitno je i održavati dobru vatru ili žar i stalno okretati meso kako bi dobilo lijepu boju i koricu. Toga je svjestan i gorički gradonačelnik koji je prije dva tjedna osvojio treće mjesto na svijetu u pripremanju kotlovine na što je jako ponosan.

– Bilo je jako lijepo na Jurjevu, hvala Rotary klubu, hvala POT-u. Humanitarna akcija je počela tamo, a niz se nastavlja zahvaljujući KUD-u Čiče i našem Goričkom klubu mladih s Info točkom ovdje u Novom Čiču. Hvala i svim dobrim ljudima koji su došli dati svoju podršku – rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.Cilj ovakvih manifestacija, osim pripreme i konzumacija roštilja i sličnih jela, prvenstveno je druženje kaže gradonačelnik. Draž njegova posla mu je upravo u druženju s ljudima – slušanje njihovih zapažanja, želja, pohvala, kritika, ali i prijedloga.

– Jako mi je drago da ovaj prostor, s čijom smo afirmacijom počeli prije šest, sedam godina, dobio smisao i da je kroz cijelu godinu ispunjen brojnim posjetima, udrugama, edukativnim centrom. Dolaze vrtići i škole i sve više imamo događanja u ovom prostoru. To je postao centar društvenog života ovog dijela Velike Gorice – zaključio je Barišić.Žiri je ocjenjivao sve – pac, vatru, meso, prilog, serviranje. To je u obzir uzela i natjecateljica iz Šćitarjeva koja se sa svojom ekipom Alcaro zaista potrudila. Za pac su dobili čistu peticu, a potrudili su se i oko priloga i umaka s vrhnjem, krastavcima i češnjakom. Pekli su i hamburgere od srnećeg buta i svinjetine, a otkrila nam je i koliko dugo treba pacati meso.

– Pacali smo vratinu. Radili smo domaći pac s domaćim, mladim povrćem iz vrta – mladim češnjakom, mladim lukom, soli, biberom i uljem. Ostavili smo preko noći da se sve to prožme i onda pekli – ispričala je Monika Antolović.Lijepo vrijeme za druženje i roštiljanje iskoristio je veliki broj Goričana koji su oduševljeni ovom manifestacijom, ali i samim ambijentom Etno sela koji iz dana u dan izgleda sve bolje i nudi sve veći broj zanimljivih aktivnosti.