Home Izdvojeno FOTO Spomenik vukovarskog vodotornja izrađuje Vid Vučak, ispričao nam je kako će...

FOTO Spomenik vukovarskog vodotornja izrađuje Vid Vučak, ispričao nam je kako će izgledati

Spomenik će biti smješten na novom trgu u neposrednoj blizini velikogoričkog vodotornja, a detalji će simbolizirati patnju žrtava

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Kako smo već pisali, u Velikoj Gorici planira se izgradnja trga Grada Vukovara kojeg će krasiti spomenik vukovarskog vodotornja. Za izradu ovog posebnog spomenika zadužen je Vid Vučak, Goričanima dobro poznati akademski kipar čiji radovi su do sada obišli već cijelu Hrvatsku i svijet. No, zanimljivo je da će ovo biti prva njegova skulptura u Velikoj Gorici.

Izrada je trajala oko dva mjeseca

Foto: Katarina Drvodelić

Naravno, velikogorički vukovarski vodotoranj bit će manji od originala, a visina će mu biti 2,2 metra s time da će stajati na postamentu koji će biti visine oko jednog metra, a širine oko 1,20 metra. Postoje i nagađanja da će se možda na postament pisati imena, no još uvijek ne postoji službeni dogovor. “Nisam želio da spomenik bude prevelik, nisam htio ići u neku monumentalnost i glomaznost. Ali opet, kad se postavi vani, sve će se urediti i doći će do izražaja. Mislim da će to biti jedan biser u Gorici, baš ugodno mjesto za život.”, govori Vučak.

Objavljeno je, ovako će izgledati Trg Grada Vukovara u Velikoj Gorici

Za izradu spomenika vukovarskog vodotornja u glini trebalo mu je oko dva mjeseca, a još toliko će se čekati da se završi proces rezanja i lijevanja. Konstrukcija kipa je željezna i drvena, a inspiraciju i ideje tražio je i kod drugih umjetnika. “To će se, kada ja završim, isto napraviti od gipsa, a za to im treba oko pet dana. Nakon toga se gipsani model nosi u ljevaonicu. Odredio sam da će ovaj spomenik biti u aluminiju jer je svjetliji i ljepše će izgledati u parku. Bronca s vremenom pocrni, a aluminij će uvijek ostati svjetliji.”

Simbol patnje bit će uklesan u spomenik

Foto: Katarina Drvodelić

Spomenik će simbolizirati svu patnju žrtava, pa čak i vizualno. Naime, Vučak svojoj skulpturi daje poseban čar upravo detaljnim radom prstima. “Ostavit ću malo življu modelaciju, vidjet će se moji prsti, a to će simbolizirati patnju žrtava. Spomenik, kada će se gledati izdaleka će imati obrise, a već vidim kako će izgledati u aluminiju. Tako će se neki vrhovi zasjajiti, uz to će biti dio tamniji i to će stvarati lijep kontrast pa će živnuti kao morska površina. Ja ne radim kao arhitekt, ja radim doživljaj tornja koji je simbol cijelog Vukovara. Kroz svoj rad želim da se osjeti patnja pa da jednog dana, kada dođu klinci gledati spomenik, da se pitaju zašto nije zaglađeno pa im netko može reći koja je ideja bila iza toga.”

Iako je inicijativa za preuređenje trga i izradu spomenika došla iz Grada, kao da su znali da je Vučak i sam imao sličnu ideju. “Prije par godina sam radio bistu u Osijeku i dobio sam ideju s Marijanom Guberinom, koji je kao dijete bio u logoru o čemu je i napisao knjigu ‘360 dana’. Ideja je bila da napravimo takve manje spomenike i da u svaki grad u Hrvatskoj dođe jedan vodotoranj. I sada iz te priče koja je bila prije četiri godine na kraju se ipak desilo nešto. Sviđa mi se ta inicijativa grada jer Vukovar zaista zaslužuje počast.”

Dva vodotornja, jedan uz drugi

Foto: Katarina Drvodelić

Posebnost ovom spomeniku daje i lokacija, a to je neposredna blizina velikogoričkog vodotornja. Na novo uređenom trgu spomenik će dobiti centralno mjesto. “Ovo će biti zgodno mjesto jer će se moći ostaviti vijenci i zapaliti svijeća za nestale i mučenike.”

Uz ovaj spomenik, Vidu nikada ne nedostaje posla. Osim što je profesor u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika, često dobiva narudžbe za nove kiparske poslove. Kako mi kaže, neke spomenike završi brže, neke sporije, no sve to ovisi o njegovoj inspiraciji. “Ponekad mogu raditi od šest ujutro do ponoći, a drugog dana nemam inspiracije i ne želim dirnuti glinu, a onda dan nakon toga mogu raditi satima. Zato nekada to ide u mjesec dana, nekad brže, nekad sporije.”

Vučak u ovih 38 godina stvorio je četrdesetak kipova koji su postavljeni diljem Hrvatske i svijeta, a među novijima je kip sv. Nikole Tavelića koji će od studenog krasiti park uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu. I o tome smo razgovarali s njime, a članak možete pogledati OVDJE.

Inicijativa za izradu trga Grada Vukovara u Velikoj Gorici počela je još 2018. godine, sada postoji projekt, a priprema se i inicijativa za preimenovanje, koja će se naći pred vijećnicima na jednoj od idućih sjednica, na jesen.