Home Izdvojeno Djelo velikogoričkog kipara Vida Vučaka bit će izloženo u Jeruzalemu

Djelo velikogoričkog kipara Vida Vučaka bit će izloženo u Jeruzalemu

Kip sv. Nikole Tavelića bit će postavljen postavljen u parku uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu

PODIJELITE

Vid Vučak, akademski kipar iz Starog Čiča može se pohvaliti još jednim velikim uspjehom. Naime, njegov kip sv. Nikole Tavelića bit će postavljen postavljen u parku uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu, gdje se i danas nalazi samostan u kojem je sv. Nikola živio za vrijeme svoga boravka u Svetoj Zemlji. Svečano postavljanje odvit će se na njegov blagdan, 14. studenoga ove godine.

Vučak nam je ispričao da je ideja došla za vrijeme posjeta Jeruzalemu. “Stigao sam u Jeruzalem i vidio lokaciju. Radi se o intimnom vrtu s mnoštvom zelenila iz kojeg se ide u Crkvu Posljednje večere.”

Sveti Nikola Tavelić inače je prvi hrvatski kanonizirani svetac i prvi zaštitnik Franjevačke kustodije Svete Zemlje. Ovaj kip će prije postavljanja biti blagoslovljen danas u Šibeniku i to povodom 50. obljetnice proglašenja Nikole Tavelića svetim.

Kip je, kao i ostala Vučakova djela prava umjetnost. “Sam Nikola drži križ u desnoj ruci dok s lijevom pokazuje na njega i poručuje “U ime ovoga se živi, a ako treba i umire”. Vatra koja prožima njegov habit je simbol njegove mučeničke smrti koju je podnio u Jeruzalemu 1391. godine, upravo nedaleko od lokacije na kojoj će biti postavljen.. Ovaj kip osim što će predstavljati Hrvatski narod u Jeruzalemu biti će i most između te dvije zemlje.”, zaključuje Vučak.

Projekt postavljanja kipa potpomogli su hrvatski vjernici iz Domovine i svijeta, kao i Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem, a uz posebnu potporu Ministarstava vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.