Home Izdvojeno FOTO Sedmaši prvi isprobali e-čitače

FOTO Sedmaši prvi isprobali e-čitače

PODIJELITE

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića prvi su imali priliku koristiti e-čitače koje je Gradska knjižnica Velika Gorica uvela kao novu korisničku uslugu. Na Središnjem odjelu knjižnice dostupna su dva e-čitača nove generacije: Amazon Kindle i Prestigio Libretto, Dječji odjel ima tablet, a Područna knjižnica Galženica svojim korisnicima nudi tablet i e-čitač.

Marku se sviđa nova usluga jer knjigu koju će htjeti pročitati više neće morati posuđivati. – Sviđa mi se ova ideja i način da se uvede kao čitanje knjiga putem interneta i da bude bežično, a ne da moram doći u knjižnicu posuditi knjigu pa se vraćati doma.Usluga korištenja e-čitača je besplatna, a koristiti se može samo u prostorijama knjižnice. Anamarija Stepanić, knjižničarka Gradske knjižnice Velika Gorica, učenicima je predstavila novu uslugu. – Stavili smo knjige na engleskom i hrvatskom jeziku kao i neke aplikacije koje predstavljaju kratke sadržaje, lektire, osnovno o autorima, ali naravno svaki korisnik može doći sa zahtjevom i mi knjižničari ćemo se potruditi da nabavimo tu knjigu. Svakog tjedna održavamo i edukacije na kojima možemo korisnicima objasniti kako funkcioniraju e-čitači i kako mogu pomoću njih biti digitalno pismeni.

Nova usluga nudi i dodatna pojašnjenja stranih riječi pa tako učenica Anamarija Bošnjak, kojoj su se e-čitači jako svidjeli jer ne mora klasično listati knjige, više neće gnjaviti mamu kada će joj trebati objasniti neke nepoznate pojmove u knjizi. Lucija s druge strane nije oduševljena, više voli knjige u papirnatom obliku. – Ovo mi se baš ne sviđa. Ljepše mi je kada prirodno čitam knjigu. Čudno mi je kada moram birati stranice. Bolje mi je čitati knjigu kada ju držim u ruci i listam stranice. Volim čitati i preko ljeta sam dosta knjiga pročitala.Gradska knjižnica Velika Gorica e-čitače je predstavila u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine posvećen enciklopedistici. Jučer je održano predavanje o Faustu Vrančiću, sutra u knjižnici gostuje Barbara Tartaglia Roca, a 14. studenog Miro Gavran.