Home Gospodarstvo FOTO Radnici Dalekovod proizvodnje u štrajku

FOTO Radnici Dalekovod proizvodnje u štrajku

PODIJELITE
foto: Facebook/Novi sindikat

Ispred pogona metaloprerađivačkog poduzeća ”Dalekovod proizvodnja” u Velikoj Gorici jutros su štrajkali radnici. Na to su se odlučili jer nije uspjelo mirenje pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca. Kolektivni ugovor istekao im je još krajem 2017.  godine, a do 1. travnja trebaju sklopiti novi.

– Najave štrajka su se obistinile. Uprava nije imala sluha za naše zahtjeve. Naši zahtjevi nisu pretjerani. Naši zahtjevi su da ostanemo i da opstanemo i da živimo od svoje plaće. Uprava nam želi smanjiti plaće, želi nas obezvrijediti i mi to ne možemo dozvoliti. Štrajk nam nije bio cilj, nego krajnje sredstvo. Pregovaramo od početka studenoga. Prošli smo pregovore dva mjeseca, postupak mirenja, skupove radnika, izvanredni nadzorni odbor, ali uprava nema sluha. Takva uprava, koja skida ionako niska prava radnika, za nas je katastrofalna uprava. Mi smatramo čak da je ovo namjera da se sruši, da se proda, da se nekome da u bescjenje. Pitamo javnost i hrvatske institucije da li brinu o radnicima, da li brinu za opstojnost proizvodnje u Hrvatskoj, imamo li mi budućnost – rekao je Ivica Bajlović, predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovoda.

foto: Facebook/Novi sindikat

Radnici su nosili transparente s natpisima poput ”Tražimo pristojne plaće”, ”Stop ponižavanju radnika”, ”Jesmo li se borili da nas sad istjeraju”.

– Mi plaćamo najamnine, mi plaćamo usluge transporta, mi plaćamo usluge informatičke podrške matici, mi plaćamo matici obračun i mi smo u minusu, a oni su u plusu, kao što ste vidjeli u zadnjim izvješćima, koja su javna –  rekao je Bajlović te poslao poruku Upravi: – Najzdravije tkivo hrvatskoga društva je poniženo. Sram vas bilo. Zlo je uzelo maha u Hrvatskoj i ne smije pobijediti. Ako ovi ljudi izgube, izgubila je Hrvatska. Tko će ostati u Hrvatskoj? Štrajkat ćemo do ispunjenja zahtjeva.

Iz Uprave tvrtke Dalekovod proizvodnja d.o.o. poslali su priopćenje vezano za štrajk. Kažu da je u tijeku restrukturiranje kompanije Dalekovod proizvodnja d.o.o., koja, kao samostalna tvrtka s 580 zaposlenika, u ukupnim prihodima od prodaje Dalekovod grupe sudjeluje s 19%.

foto: Facebook/Novi sindikat

– Restrukturiranje se provodi s ciljem optimizacije proizvodnih procesa i osiguravanja konkurentnije pozicije na svjetskom tržištu na kojem Dalekovod kao grupacija već duže vrijeme postiže vrlo dobre rezultate. Proces restrukturiranja proveden je bez otpuštanja, a prioritet je usklađenje visine plaća s mogućnostima kompanije – navodi se u priopćenju.

Ističu kako prema provedenom istraživanju, prosječna plaća u tvrtki Dalekovod proizvodnja po visini drži drugo mjesto u metalskoj industriji, odnosno veća je u prosjeku oko 20% od plaća u tvrtkama koje se bave istom djelatnosti. – Restrukturiranje ne znači linearno smanjivanje plaća, već je riječ o promjeni tarifnog modela koji će omogućiti da znanje, učinkovitost i rezultati svakog pojedinog zaposlenika budu adekvatno nagrađeni, dok najugroženije skupine radnika i njihova primanja ostaju zaštićena. Ukida se dodatak na staž od 0,5% po godini, vrijednost boda smanjuje se za 2,1%, ali uvodi se i varijabilni dio plaće kojim se navedena umanjenja mogu nadoknaditi i nadmašiti. Samo u managementu tvrtke odmah je, u prvom koraku procesa, napravljeno osjetnije smanjenje plaća – istaknuli su.

foto: Facebook/Novi sindikat

Kako navode, ostala prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, poput Božićnica i regresa neće se ukinuti već će njihova isplata također vezati uz rezultat, odnosno dostizanje postavljenog cilja EBITDA.

– Zahtjevi sindikata proizvodnje Dalekovod, koji jedini od uključenih strana podržava štrajk, u procesu pregovora i mirenja bili su nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku. Samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije i čuva radna mjesta zaposlenih uz potencijal za rast u budućnosti, do kojeg može doći isključivo suradnjom radnika, socijalnih partnera i Uprave do ispunjenja zajedničkih ciljeva – zaključeno je u priopćenju.

foto: Facebook/Novi sindikat