Home Izdvojeno Vjernici hodočastili u zagrebačku katedralu

Vjernici hodočastili u zagrebačku katedralu

PODIJELITE

Nekoliko stotina vjernika župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice hodočastilo je u subotu 10. ožujka u zagrebačku katedralu, blaženiku Alojziju Stepincu u vrijeme trajanja molitvene inicijative ”24 sata za Gospodina”. Bilo je četvrto hodočašće župljana NBDM. Euharistijsko slavlje predvodio je monsinjor Ivan Hren, kanonik zagrebački u zajedništvu sa župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem, uz asistenciju đakona Daria Krala i ministranata župe.

Pozdravljajući prisutne vjernike, msgr. Hren je naglasio: – Vaš dolazak je radost Crkve. Okupljeni smo oko stola Riječi na kojem nam Bog progovara o sebi i oko Euharistijskog stola gdje nas hrani svojim tijelom kako bi naš korak bio čvršći, jači, svjedočanskiji. Došli ste Ocu poput sina koji je odlučio ‘‘Ustat ću i poći svome Ocu”. Poniznima treba pomoć i zato molimo – pomozi mi u iscjeljenju svih mojih duševnih i tjelesnih boli, muka i tjeskoba. U propovijedi je istaknuo kako je čovjeku teško susresti se s istinom i prihvatiti je, kako istina zna proizvesti različite osjećaje i zna boljeti.

– Nalazimo se u milosnom vremenu liturgijske godine. Što znači to milosno vrijeme koje je obilježeno odricanjem i postom? Ako netko misli da je to vrijeme kad treba čekati da prođe tih četrdeset dana jer, ja sam izdržao, tada takva korizma nema smisla. Trebamo napraviti dubinski snimak da bi se moglo nešto popraviti. Ako mi ni post, ni žrtva ne pomažu da napravim taj dubinski snimak, stari čovjek će ostati živjeti u meni. Treba imati snage susresti se sa sobom i priznati si što je to umrlo u meni. Možemo li reći poput našeg blaženika ”U Tebe se Gospodine uzdam!”?…Molimo blaženog Alojzija da nas zagovara, da dobijemo snage i hrabrosti susresti se s istinom jer samo istina oslobađa. Lakše je razmišljati o snazi i mudrosti koju je blaženik imao kad se susreo s onima kojima su srca bila okovana mržnjom. Ali teško je nasljedovati blaženika. Molimo za više otvorenosti srca kako bismo otkrili koji plan Bog ima sa mnom.

Na kraju mise, koje je pjesmom uzveličao zbor župe, župljani su, predvođeni svećenicima oko groba blaženog Alojzija, izmolili molitvu za njegovo proglašenje svetim te se kratko zadržali u Katedrali u osobnim molitvama. Župljani su posjetili i hercegovačke Franjevce u zagrebačkoj Dubravi u crkvi Bezgrješnog Začeća Marijinog, gdje se kao bogoslov redovnik nalazi njihov župljanin fra Ivan Malić.

foto: Snježana Nikolić i Marija Kirinić