Home Gospodarstvo FOTO Prvi Dječji Gastro oduševio kreativnošću goričkih učenika

FOTO Prvi Dječji Gastro oduševio kreativnošću goričkih učenika

PODIJELITE

Vratio se Gastro u velikom stilu! Krenuo je Gastro vikend kao kulminacija Gastro tjedna, i krenuo je iznad svih očekivanja. Dječji sajam, koji se održava prvi put, na štandove je doveo zadruge iz pet velikogoričkih osnovnih škola i konobare, kuhare i slastičare iz Srednje strukovne škole. Svoje slasne rukotvorine i proizvode iz radionica predstavili su učenici osnovnih škola Kvaternik, Hribar, Kumičić, Novo Čiče i Vukovina. Obišli smo sve štandove i razgovarali s nastavnicima, učenicima, roditeljima, obrtnicima, predstavnicima udruga i organizatorom. Tako ćemo i sutra.

“Nakon dvije godine, Gastro se vratio i vrlo smo ponosni što je veći i ljepši nego ikada. Jutros su otvoreni 4. Gospodarski sajam i Dani meda. Danas je poseban dan jer se odvija prvi Dječji Gastro. Atmosfera je idealna, posjećenost odlična, a hrana i radovi koje učenici predstavljaju su izvanredni. Sutra će biti još bolje. Brojne udruge iz Velike Gorice, DVD-ovi i gosti iz Neretve, Bilja, Dugog Rata, ukrajinske zajednice iz Velike Gorice predstavit će svoje specijalitete. Nema bonova, udruge primaju donacije na štandovima. Bit će tu s nama i ocjenjivati kotlovinu stručni žiri u sastavu Tomislav Špiček, Domagoj Jakopović Ribafish, Zlata Mück-Sušec te gastro-bloger Mile Butorac, poznat kao Hungry Mile. Dođite, pridružite nam se, uživajte!”, poziva Antonija Badurina-Odrčić iz Turističke zajednice Velike Gorice.

Učenici iz zadruge “Daroviti i marljivi” Osnovne škole Vukovina na sajam su donijeli pekmez od dunja u teglicama oslikanima glagoljičkim motivima. Iz otpadnih i prirodnih materijala sprešali su šperploče koje su oslikali motivima grada.

“Učenici su se stvarno potrudili. Radili su na svojim sekcijama kroz izvannastavne aktivnosti. Imamo vukovinske glagoljaše, literarno-novinarsku sekciju, male istraživače, eko-grupu, vukovinske kreativce. Sve je timski rad i rezultat je tu”, rekla je nastavnica tehničke kulture Ljiljana Lozančić iz OŠ Vukovina.

Alan je učenik 4. razreda OŠ Vukovina i zajedno s drugim učenicima-kreativcima razgovara s posjetiteljima sajma i prodaje radove. “Stvarno mi je lijepo ovdje. Imamo košaru s jesenskim plodovima. Ima kukuruz, lješnjak, bundeva, pa su tu neke biljke jesenske. Stvarno mi je lijepo ovdje prodavati. Naučio sam da bismo trebali što više poštovati umjetnost i prirodu i jesen”, ispričao je.

Veronika iz OŠ Nikole Hribara ponosna je na rad učeničke zadruge Breza, koja postoji od 1984. godine. “Imamo jako lijepe keramičke komplete nakit i proizvode od recikliranog materijala. U našoj zadruzi djeluju četiri sekcije: keramičari, nakit, eko-materijali i informatičari. Sveukupno ima 45 učenika i četiri voditelja.”

Elena i Franka iz OŠ Eugena Kvaternika predstavile su Zadrugu Eugen, koja na ovogodišnjem Gastru ima čak dva štanda. “Zadrugu samo ove godine tek osnovali. Imamo radionice na kojima izađujemo naušnice, prstenje, ogrlice”, rekla je Elena. “Imamo i čvarak-kuću, imali smo ove godine foto-radionicu. Tek smo krenuli, imamo još uvijek tremu, ali super nam je i bit ćemo još bolji”, dodala je Franka.

Na Gastru su se predstavili i učenici svih triju razreda ugostiteljskog odjela Srednje strukovne škole, konobari i pomoćni kuhari i slastičari, koje predvodi profesorica Katica Birek. Ona je za danas pripremila tradicionalni turopoljski gulaš s tijestom.

“Gulaš zato što smo mi jedna turopoljska škola i zato da predstavimo Turopolje. Naši konobari su u narodnim nošnjama, a stol je uređen na posavski bukevski način”, kazala je Sanja Gršetić, stručna suradnica iz Strukovne.

Na Dječjem Gastru, koji je uvod u veliki sajam koji će se održati sutra, naišli smo i na odrasle. Humanitarna udruga Buvljakuše sav prihod od štanda donira za maloga Dorijana Pucekovića iz Kuča, koji boluje od mišićne atrofije.

“Skupljamo za njegovu platformu da bi mogao lakše funkcionirati u svakodnevnom životu. Imamo slatke palačinke, imamo slane palačinke sa šunkom sirom, povrćem i bijelim umakom. Nudimo fritulice, muffine, krafne, štruklice s makom i šumskim voćem, kremšnite, princes-krafne. Nema čega nema”, rekla je Gordana Lazić iz udruge.

Na štandu Udruge hrvatskih seoskih žena tradicionalni kolači i pića: “Imamo domaćih kolača, prvenstveno naših turopoljskih gibanica sa sirom i orasima. Zatim domaću zlevu, dvije vrste madžarica, imamo bučnicu i rumba-kolač sa suhim voćem. Između ostaloga, tu su i naši poznati likeri. Imamo liker od marelice, od višnje, od oraha, zatim kadulja i pelin. Sve su to napravile žene iz zadruge. Uvijek se odazovemo na sve manifestacije. Volimo raditi i sudjelovati, a ljudima se sviđaju naši proizvodi”, rekla je Snježana Dianežević iz udruge.

Odlično teče prvi dan Gastro Vikenda, iznad svih očekivanja. Sajam je gotov, ali zabavni program traje cijeli dan. Pridružite se sa svojim mališanima!