Home Izdvojeno FOTO Proljeće u zraku: Priroda se probudila, zuje pčele i krekeću žabice

FOTO Proljeće u zraku: Priroda se probudila, zuje pčele i krekeću žabice

PODIJELITE

Visibabe, jaglaci, šafrani i ostali vjesnici proljeća donose osmijeh na mnoga lica. Razlog tome je njihov nagovještaj toplijeg i sunčanijeg vremena. Nakon duge, ali ne i prehladne zime, u 23:45h započinje kalendarsko proljeće. Zbog astronomskih kretanja, proljeće se ove godine malo požurilo. Klimatološki je proljeće započelo još 1. ožujka.

LASTAVICE NA PUTU…

Prvi vjesnici proljeća su tu, na svakoj livadi već možemo uživati u šarenilu prvog ovogodišnjeg cvijeća. Budi se i životinjski svijet, čuje se zujanje pčela i kreket žabica, a stigle su nam i prve rode. Svi dobro znamo najpopularniji par roda, Malenu i njenog partnera Klepetana iz Brodskog Varoša. Malena, koja zbog ozljede krila ne putuje na jug sa svojim Klepetanom, svake godine strpljivo čeka na njegov povratak u gnijezdo.

Autotim

Ako ovih dana putujete automobilom prema Sisku, na jednom od rasvjetnih stupova u Lekeniku vidjet ćete još jedan par roda koji se vratio da dočeka proljeće u našem kraju. Nedostaju još samo lastavice, koje su, nadamo se, na putu prema nama. Osim romanse u životinjskom svijetu, na proljeće se i među ljudima često bude nove ljubavi.

DSCF1705.JPG

Osim ljubavi, šarenila cvijeća i zvukova životinjica, proljeće može donijeti i neke tegobe, poput alergije na pelud drveća i trava. Od peludnih groznica pati sve više ljudi. Kako bi se zaštitili od utjecaja peludi, trebalo bi za vrijeme najjačih naleta peludi ostati u zatvorenome i ne otvarati prozore. Ako simptomi poput kihanja, curenja nosa i suznih očiju ne prestaju, potrebno je potražiti savjet liječnika koji će vam preporučiti odgovarajući lijek. Na Internetu se lako pronađu kalendari cvjetanja biljaka te nam i oni mogu pomoći da izbjegnemo nalete peludi.

SUNCEM I VITAMINIMA POVRATIMO SNAGU

Druga tegoba koju osjetimo dolaskom proljeća je proljetni umor. Proljetni umor se javlja jer preko zime većinom boravimo u zatvorenom prostoru, jedemo jednoličnu hranu i patimo od kroničnog nedostatka svjetla. U proljeće nam se tijelo budi jer je savršeno vrijeme za sportske aktivnosti, ali nema dovoljno snage za veće napore pa osjetimo umor u rukama i nogama te opću malaksalost. Najbolje je rješenje jesti puno voća, povrća, vitamina i upijati što više toplog proljetnog sunca, kako bi obnovili tjelesnu snagu.

Ne dajte da vas pelud ili vezanost za Internet ili televiziju drže u kući. Izađite u šetnju i uživajte u cvrkutu ptica, mirisu cvijeća i toplini proljetnog sunca…

[print_gllr id=22831]