Home Zanimljivosti FOTO Pogledajte izložbu unikatnih šamanskih maski

FOTO Pogledajte izložbu unikatnih šamanskih maski

PODIJELITE

Nakon što je prošle godine na ulazu u Veliku Goricu uoči fašnika postavljena bijela maska umjetnika Tihomira Marinkovića, ovih se dana maska vratila na poziciju koja ju je proslavila. Turistička zajednica Velike Gorica nastavila je suradnji s ovim osebujnim umjetnikom koji je svoja djela, također maske, ali manjih formata, izložio u Centru za posjetitelje na Trgu kralja Tomislava.

– Već dugi niz godina radim maske i da tako velim komercijalne, venecijanske maske, međutim ove maske koje vidite su unikatne i rađene su posebnim pristupom, naglašena je moć, kao što je vidljivo. Zaista pristupam svakoj pojedinačno s puno pažnje i puno truda. Ja ih zovem šamanskim maskama jer u njima inzistiram da budu prave, moćne maske – rekao nam je Tihomir Marinković Tile.

Iako ove maske nisu namijenjene nošenju jer imaju umjetničku vrijednost, Tihomir prema narudžbama izrađuje maske s kojima u ovo doba godine možete biti itekako originalni.

Osim u Velikoj Gorici, maske su bile izložene i u drugim dijelovima Hrvatske. Nosili su ih i glumci na Dubrovačkim ljetnim igrama, a 20-ak venecijanskih maski bilo je potrebno za jednu operu u Hrvatskom narodnom kazalištu Rijeka. Svratite stoga u Centar za posjetitelje i pogledajte ovu zanimljivu izložbu.