Home Izdvojeno FOTO Otvoreni Info-centri za mlade u Velikoj Gorici i Novom Čiču

FOTO Otvoreni Info-centri za mlade u Velikoj Gorici i Novom Čiču

PODIJELITE

Danas su otvoreni Info-centar za mlade Velika Gorica i Lokalni Info-centar za mlade Čiče koji će voditi Ana Peternac Bučan. Služit će mladima kako bi na jednom mjestu mogli dobiti potrebne informacije i savjete, ali i davati prijedloge i ideje o budućim projektima za mlade. Info-centar će raditi od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati u prostorijama Goričkog kluba mladih na drugom katu Galženice te jednom tjedno u Lokalnom Info-centru u Etno-selu Novo Čiče. – Prvi put u Hrvatskoj jedna organizacija koja radi s mladima može reći da ima regionalni Info-centar, a to je u Zagrebu, lokalni Info-centar u Velikoj Gorici te ruralnu Info-točku, a to je u Novom Čiču. To je smisao povezivanja i razvoja vertikalnog i horizontalnog odnosa u radu s mladima – poručila je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge ZAMISLI.Ovaj projekt osmislila je Udruga ZAMISLI u suradnji s Gradom Velikom Goricom i KUD-om Čiče, a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ugovor je potpisan na 12 mjeseci. – Ja se nadam da će Info-centar dugovječno živjeti, treba dati podršku Ani da održi svoje radno mjesto jer u Udruzi svi živimo i egzistiramo od pisanja projekata, prijave na natječaje i iz godine u godinu naše aktivnosti se nastavljaju – rekla je Marijon. – Za sad ima dosta lajkova na stranici. Sada provodimo radionice vezane uz to što bi mladi željeli. U školi u Novom Čiču radili smo radionicu o zanimanjima, ispunjavali su ankete, a tako ćemo vjerojatno provoditi i u Velikoj Gorici pa ćemo vidjeti što ih zanima – ispričala je Ana Peternac Bučan, voditeljica Info-centra Velika Gorica.Da je borba za mlade najvažnija naglasio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. – Borba s najviše istine i borba koja daje lijepu i svjetlu perspektivu kada govorimo o nacionalnom identitetu. Svatko tko zapostavlja mlade, u bilo čemu, da li je to u biznisu ili privatnom životu, ili drugom društvenom, civilnom, političkom životu taj će sigurno propasti – poručio je Barišić.

No, potrebe mladih ne postoje samo u gradu i u centru. Lokalna točka je postavljena baš u Novo Čiče jer se u blizini nalazi dosta sela. – Na ovaj način ćemo pokazati mladima da se sve ne događa u gradu. Nas mladi već dva, tri tjedna zaustavljaju na cesti, ispituju i daju nam svoje prijedloge. Vidljivo je da neke stvari možemo izvući iz grada na selo. Zašto i samo Novo Čiče, zato što i većina vas zna da Novo Čiče ima dosta sela – objasnio je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.Jedna od aktivnosti koja slijedi je i pokretanje web stranice Info- centra gdje mladi mogu informacije dobiti i virtualno. – Otvorit ćemo ju na Europski dan informiranja mladih, a to je 17. travnja i nakon  toga nadam se da će mladi koristiti ono što im je na raspolaganju. Na njima je da potiču aktivnosti, koliko vidimo mladi su u Novom Čiču u ova dva tjedna jako aktivni, sugeriraju, daju ideje, podrška im je potrebna i oni opravdavaju ono što im se daje – poručila je Marijon.Ovo nije prvi projekt za mlade u Gorici jer, osim Goričkog kluba mladih i sada Info-centra, na poboljšanju života mladih na ovom području radilo i prije. – Kada smo krenuli od 2015. pa smo imali taj projekt zajedno s Ministarstvom – Mladi u fokusu koji žele brži internet, žele sustav obrazovanja, trebaju im biciklističke staze, treba im prostor, trebaju im autobusne linije, i naravno ono što je najvažnije, da se njihov glas čuje – ispričao je gradonačelnik.Mladi ovdje, na jednom mjestu, mogu dobiti informacije i savjete vezane za zaposlenje, upise u fakultete ili srednje škole, ali i stipendije.

Program su svojim nastupima uveličali dječja folklorna skupina KUD-a Čiče s koreografijom “Igrama, pjesmama i plesovima Posavine”, će tamburaška sekcija izvela je tamburaški splet, a učenici osmog razreda OŠ Novo Čiče prikazali su mogućnosti robotike. Nastupio je i glazbeni sastav Feral Instinct.