Home Vijesti FOTO OŠ Eugena Kumičića dobila na korištenje vrijedan komposter

FOTO OŠ Eugena Kumičića dobila na korištenje vrijedan komposter

U jednoj godini može obraditi do dvije tone otpada, a dnevno do pet kilograma. Tijekom rada ne zagađuje okoliš jer ne stvara nikakav dodatni otpad.

PODIJELITE

Osnovna škola Eugena Kumičića prva je škola u Hrvatskoj koja je dobila na korištenje komposter tvrtke Oklin, a koji za kompostiranje koristi novu tehnologiju i kompostiranje obavlja u roku od 24 sata. U Hrvatskoj takav komposter imaju još samo dva poslovna korisnika, jedan u Dubrovniku i jedan u Vodicama. U tjednu kada OŠ Eugena Kumičića obnavlja status Eko škole, tvrtka Interseroh d.o.o. odlučila im je dostaviti ovaj vrijedan komposter. U jednoj godini može obraditi do dvije tone otpada, a dnevno do pet kilograma.

– U njega ide, osim biootpada i ugostiteljski, tj. kuhinjski otpad kategorije III što znači nusproizvodi životinjskog podrijetla poput mesa, mliječnih proizvoda, jaja i sveg ostalog. Radi na struju na principu mikroorganizama koji su pretpatentirani i koji obrađuju cjelokupni otpad u roku od 24 sata – rekla je Katarina Jerbić, dipl. kem. ing. iz tvrtke Interseroh d.o.o.Voditeljica Eko skupine i Eko škole u OŠ Eugena Kumičića, Maja Đurđić, zadovoljna je što će djeca imati priliku učiti o kompostiranju u svojoj školi.

– Komposter nam je super, smanjit ćemo veliki dio otpada koji se radi normalno u kuhinji, usput ćemo učenike učiti o kompostiranju i kako se zatvara taj krug i kako u zemlju možemo vratiti hranjive tvari za naše biljke koje sadimo.Komposter tijekom rada ne zagađuje okoliš jer ne stvara nikakav dodatni otpad pa tako nema niti odvod za kanalizaciju. Sve što u njega uđe obrađuje se i čini proces održivim. U skladu s europskom legislativom provodi se proces higijenizacije kako bi nedozreli kompost koji izlazi iz kompostera bio siguran.

U OŠ Eugena Kumičića tijekom cijele godine provode razne eko-aktivnosti, no ovaj tjedan one su intenzivirane jer ulaze u brončani status Eko škole, odnosno dobivanje certifikata kao priznanje za šest godina neprekidnog statusa.– Provodimo eko program i unutar same nastave, provodimo eko teme, imamo eko skupine koje se natječu, radimo začinski vrt iza škole, brinemo o okolišu. Također skupljamo stari papir, baterije, čepove, elektronski otpad i tako dalj – rekla je Maja Đurđić.

Komposter će u školi biti do kraja školske godine, a nakon ljeta, opet će biti stavljen u funkciju.