Home Izdvojeno FOTO Najbolji velikogorički srednjoškolci i studenti dobili stipendije

FOTO Najbolji velikogorički srednjoškolci i studenti dobili stipendije

Ove godine stipendije je dobilo 25 srednjoškolaca, 25 studenata te 27 učenika deficitarnih zanimanja.

PODIJELITE

Grad Velika Gorica već dvadeset godina, od 1997. godine, dodjeljuje stipendije najboljim velikogoričkim učenicima i studentima. Stipendije je danas dobilo 25 učenika i 25 studenata. Šesnaest stipendija u obje kategorije dijeli se prema uspjehu, a devet prema socijalnom statusu. Svi stipendisti dobivat će mjesečnu naknadu dokle god traje školska, odnosno akademska godina – učenici 500, a studenti 1 000 kuna.

– To mi doista puno znači jer mi predstavlja svojevrsni poticaj u studiranju i obrazovanju. Dapače, dokaz je da se obrazovanje, trud i zalaganje mladih posebice cijeni i definitivno mi pomaže u tome jer mi reducira neke brige oko financija i omogućava mi da se više fokusiram na samo obrazovanje, studij i usavršavanje – ispričala je Marija Đurašin, studentica 5. godine Pedagogije na Filozofskom fakultetu.Bez obzira na to što dobiva stipendiju, Marija i radi, ali joj stipendija daje mogućnost biranja što će i koliko raditi. – Radim u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica. Smatram da mi stipendija definitivno pomaže u tom vidu jer se mogu više fokusirati na učenje i studij, na rad u samoj struci jer bi bez stipendije možda morala raditi neke druge studentske poslove koji nisu vezani uz moju struku – objasnila je.

Stipendije će dobro doći i učenicima koji već znaju kako će potrošiti svoju nagradu. -Drago mi je što sam dobila stipendiju koja će me poticati na bolje učenje. S obzirom na to da imam brata blizanca koji nije uspio ući u ovih 16, podijelit ću s njim stipendiju i onda ćemo nešto već međusobno smisliti – rekla je Nikolina Teskera, maturantica velikogoričke Gimnazije koja planira upisati Farmaceutski fakultet.Njezin kolega Bruno Težak svoju stipendiju potrošit će na shopping i maturalac. – Meni je jako drago da smo uspjeli dobiti priliku jer je danas stipendija više stvar nužde. Puno obitelji iz same Velike Gorice nema dosta sredstava za neke osnovne životne potrebe, a ovako kada netko nagradi tvoj trud, zapravo to je divna stvar – objasnio je Bruno koji planira upisati studij fizike.Dodijeljeno je i 27 stipendija za deficitarna zanimanja. Ti učenici 500 kuna mjesečno dobivat će tri godine. – Želimo ulagati u budućnost, posebice u ovo vrijeme kada nam se javljaju naši velikogorički obrtnici da imaju problem s kvalitetnom i adekvatnom kompetentnom radnom snagom. Osluškujući njih, mi kao Grad potičemo da deficitarna zanimanja koja su potrebita budu u upisnim rokovima u srednjim školama popunjena i da u konačnici možemo raditi na kvaliteti naše Velike Gorice sveukupno, reflektirajući to kasnije na njihov život nakon srednje škole – objasnio je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Broj stipendija sljedeće godine bit će još veći, a uvodi se još jedan novitet. – Od ove godine uveli smo jedan dodatni fond koji će pomoći svim ostalim studentima kojima tijekom godine bude potrebna pomoć u financijskom smislu za svoj intelektualni razvoj i moći će dobivati jednokratne pomoći od Grada Velike Gorice. Riječ je o jednokratnoj pomoći kojoj iznos može biti do dvije tisuće kuna. Povjerenstvo će na temelju kriterija koji su, moram priznati dosta strogi i zahtjevni, odlučiti kome će pripasti te pomoći. Za tu pomoć mogu se prijavljivati tijekom cijele godine – najavio je Ačkar.

U resoru za predškolski odgoj, školstvo i šport za iduću godinu je osigurano 118,5 milijuna kuna, a za stipendije i ostale potrebe 460 tisuća kuna.