Home Izdvojeno FOTO Najbolji hrvatski orači i Gospodarski sajam privukli brojne posjetitelje

FOTO Najbolji hrvatski orači i Gospodarski sajam privukli brojne posjetitelje

PODIJELITE

Najbolji orači iz cijele Hrvatske došli su danas u Veliku Goricu kako bi u dva dana pokazali vještine u oranju. Na 14. Državnom natjecanju u oranju snage su u Vukovinskom polju na površini od 15 hektara odmjerila 32 orača iz 16 županija, a natjecali su se u dvije kategorije: premetnjaka i ravnjaka.

Mihael Sklizović iz Rakitovice pobjednik je županijskog natjecanja orača  Osječko-baranjske županije

-Ja sam već tri godine županijski prvak i ovo je za mene treće državno prvenstvo. Trebate imati bilo koji natjecateljski plug i simbiozu traktora i pluga i da se po gabaritima slažu, a morate imati i faktor sreće, sve ovisi o čovjeku. Parcele su dobro pripremljene. Moram pohvaliti organizatora, ovo je stvarno na vrhunskoj razini. – rekao nam je Sklizović.Državno natjecanje u oranju (81)Sudac iz Brodsko-posavske županije Željko Kucjenić objasnio je što se sve ocjenjuje na natjecanju.

-Iste su ocjene kod oranja traktorima i oranja konjima. Prvo se ocjenjuje otvaranje brazde, onda se ocjenjuje razor, bitno je da pravac brazde bude što bolji, da bude čista brazda. Onda se ide na naor, tri kruga se naprave konjima, onda se ocjenjuje čistoća brazde, naor se ocjenjuje koliko je ravan i kako je nalegla brazda jedna na drugu. Oranje mora biti bez rupa, svaka brazda zasebno se mora vidjeti. Ocjenjuje se zaoravanje  biljnih zaostataka jer nakon oranja ne smije se vidjeti ni strnište ni trava. To su još i ulaz i izlaz, a postoji i kontrolna brazda koja se napravi prije samog oranja koja je ujedno i početak oranja. Do te brazde se dolazi i ne smije se izaći izvan brazde niti plug smije prije ući u brazdu. Dobije se zadano vrijeme u kojem se mora izorati cijela parcela, ako se kasni, dobiju se kazneni bodovi. – rekao nam je sudac  Kucjenić.Državno natjecanje u oranju (82)Podršku kolegi koji se natječe u oranju došao je pružiti Dario Matijević iz Općine Vrbje kod Nove Gradiške. -Zemlja je ovdje dobra za oranje, zadana dubina je dobra, pravac je dobar.  Organizacija manifestacije je odlična, ima samo malo više sunca, ali dobro je. –rekao nam je kroz smijeh Matijević.

– Nisam poljoprivrednik, ali me interesira da vidim kako to ide. Vidio sam pravce, brazde, ravnine kako su izvedene, je li kvalitetno ili nije. Ovo je hvalevrijedno, lijepo je da se ljudi druže i da se pokaže što se zna u poljoprivredi. –rekao je za kronike Velike Gorice Zvonko Milatović iz Starog Čiča.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić zahvalio je organizatorima, suorganizatorima i volonterima na uloženom trudu da ovo događanje dovedu u Veliku Goricu.Državno natjecanje u oranju (7)-Veliki je to doprinos u promoviranju Velike Gorice i njezinog ruralnog dijela i same poljoprivrede. Tu je i veliki turistički i gospodarski potencijal. Drago nam je što je ovo natjecanje kod nas jer se tako promovira i naša povijest, ali i sadašnjost i budućnost. –rekao je Barišić novinarima prilikom otvorenja Državnog natjecanja u oranju.

Velika Gorica je prošle godine organizirala Županijsko natjecanje u oranju i podnijela je zahtjev za održavanje Državnog natjecanja, a Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača odobrila je zahtjev.

– Sama manifestacija osim promocije poljoprivrede i gospodarskog sajma ima i edukativni karakter jer natjecatelji usavršavaju svoje znanja u oranju. Naime, kvalitetno oranje može povećati prinose i do 8 posto u konačnoj obradi tla. Uvjeti su ovdje za manifestaciju i samo natjecanje više nego idealni. – rekao nam je zamjenik ministra poljoprivrede i predsjednik Hrvatske udruge za natjecanje orača Tugomir Majdak.Državno natjecanje u oranju (18)Manifestacija je počela jutros poslije 8 sati defileom traktora koji su od Goričanke došli do Trga Stjepana Radića gdje je 14. Državno natjecanje u oranju i 5. Državno natjecanje u oranju konjima svečano otvoreno.

Nekoliko tisuća posjetitelja pratilo je natjecanje, a ima i onih koji se još uvijek sjećaju kako se nekada oralo konjima. -Sjećam se kao mali da je bilo kovača koji su znali naštemat plugove, nažalost sve ih je manje, to se treba sačuvati. Nekada je ovo polje bilo skroz obrađeno. –prisjetio se Ivica Hader.Državno natjecanje u oranju (75)I Gospodarski sajam koji se prostire na 15 hektara privukao je brojne posjetitelje, ali i izlagače. Iz Višnjana je sa svojim istarskim govedima došao Elio Brodvić. Svako teži i do 630 kilograma, a Brodvić nam je otkrio kako ova goveda dobro znaju obrađivati istarsku zemlju.  – Dvije godine smo ih ovome učili, sada znaju 90%. Vole to raditi, a oni koji u Istri imaju dva ovakva goveda je kao da imaju traktor od 50 konja. Prezentirali smo njihov rad u Novigradu i pozvali su nas da dođemo i ovdje pokazati kako oru istarska goveda. Ovdje je zemlja drugačija, kod na je dosta kamenita.–rekao nam je Elio.

Da sve prođe u najboljem redu brinuli su se i volonteri, turopoljski izviđači. –Naša su djeca ovdje u ulozi čuvara polja, pomažemo organizatorima i sucima u ispravnosti natjecanja, oni kontroliraju imaju li vozači traktora potrebu za pauzom ili servisom na traktoru, je li im pružena pomoć izvana, što ne bi smjelo biti. Nije težak posao, ali je mukotrpan na ovom suncu. –rekao nam je Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta TUR.

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja odlaze na Svjetsko natjecanje u oranju koje se sljedeće godine održava u prosincu u Keniji.DCIM100MEDIADJI_0033.JPG

Foto: Zlatko Srbelj i Mario Žilec

[print_gllr id=54191]