Home Izdvojeno FOTO Književnik Miro Gavran susreo se s Velikogoričanima

FOTO Književnik Miro Gavran susreo se s Velikogoričanima

Miro Gavran predstavio je svoj najnoviji roman - "Nekoliko ptica i jedno nebo", roman koji postavlja pitanja o sumnji, vjeri, ljubavi, prijateljstvu, krivim i pravim odlukama u životu.

PODIJELITE

Mjesec hrvatske knjige u Velikoj Gorici službeno je završio sinoćnjim susretom s poznatim hrvatskim književnikom i dramatičarom Mirom Gavranom. Središnji odjel za odrasle Gradske knjižnice bio je popunjen do zadnjeg mjesta. Bila je to prilika da se Velikogoričani upoznaju s najnovijim Gavranovim romanom – “Nekoliko ptica i jedno nebo” koji je publika jako dobro prihvatila.

– Radnja se jednim dijelom događa prije stotinu godina u vrijeme gladi u Hercegovini kada je fra Didak Buntić proveo akciju spašavanje gladne djece. Ja u svom romanu prikazujem sudbinu jednog mladića i jedne djevojke, što se s njima zbiva. Opisujem cijelu tu veliku, povijesnu akciju, a u drugom dijelu romana pripovijedam o ljubavnoj priči koja se zbiva 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća da bi se tek na kraju romana te dvije radnje ispreplele i povezale te dobile jednu zajedničku cjelinu – o romanu je rekao autor Miro Gavran.Roman je prepun emocija, a osim povijesnog konteksta, izražene su individualne, snažne sudbine likova, ali i karakteristike prošlih vremena. – Ovaj roman se naoko čini različit od mojih prijašnjih, ali ima puno onoga zajedničkog s romanima koje sam nekada pisao. Naime, i u ovom romanu nastojim na čvrstoj fabuli, jasnim likovima, muško-ženskim odnosima, sukusu života koji se pokušava ispripovijedati sa što manje stranica, a da opet bude što emotivnije, što zgusnutije – objasnio je Gavran.

Fra Didak Buntić, povijesna osoba, u ovom romanu pokretač je radnje stoga je autor morao poštivati faktografske i povijesne činjenice, no dao si je i slobode. Neke likove je izmislio te ih uveo i dao im funkciju u životu fra Didaka Buntića i onih koji su se nalazili oko njega u vrijeme ove velike akcije za vrijeme Prvog svjetskog rata. – Vjerujem da je roman zanimljiv današnjim čitateljima jer postavlja dosta pitanja o sumnji, vjeri, ljubavi, prijateljstvu, krivim i pravim odlukama u životu. A svaki čovjek dođe do trenutka kada radi rekapitulaciju svog života, postavlja si pitanje da li je išao dobrim putem ili ne, a mislim da i književnost i kazalište i film služe tome da nas potaknu da pogledamo svoj život nekim drugim očima – zaključio je Gavran.Djela Mire Gavrana prevedena su na 38 jezika, a u Hrvatskoj i inozemstvu imala su više od 200 izdanja. Kazališne predstave nastale prema Gavranovim dramama i komedijama vidjelo je preko tri milijuna ljudi, a treba napomenuti i da je jedini živući dramatičar koji ima festival izvan države rođenja posvećen njemu – Gavranfest u Pragu.Početkom 2019. godine Gavran planira izdati zbirku kratkih priča, a njegov Teatar Gavran sprema se za nove projekte. – Mi smo upravo napunili 15 godina postojanja i u ovoj obljetničkoj sezoni pripremamo dvije predstave – “Doktor od životinjica”, prvi igrokaz za djecu te najigraniju dramu “Sve o ženama”. U tijeku je priprema za audiciju. Prijavilo se 70 glumica, odabrat ćemo tri glumice koje će u predstavi igrati po pet različitih likova. Nadam se da će to biti na radost publike i da će i tu predstavu, kao i sve prethodne, gledatelji jako dobro prihvatiti – najavio je Gavran.

Ovaj književni susret suradnja je Gradske knjižnice Velika Gorica i nakladničke kuće Mozaik knjiga, a susret je moderirala velikogorička književnica Željka Horvat-Vukelja.Miro Gavran dobitnik je ovogodišnje prestižne međunarodne nagrade “Dr. Alois Mock Europapreis 2017”, javlja HRT. Ova nagrada već se 14 godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promoviraju europske vrijednosti i jedinstvo. Dodjela nagrada održat će se 20. prosinca u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije u Beču.