Home Izdvojeno FOTO I VIDEO: Raskoš narodnog ruha: Zajednica kulturno umjetničkih udruga proslavila 25....

FOTO I VIDEO: Raskoš narodnog ruha: Zajednica kulturno umjetničkih udruga proslavila 25. obljetnicu

"Kultura podiže ljepotu življenja i izraz je našeg nasljeđa, ona je prikaz onoga što jesmo, odakle dolazimo i što živimo. Kultura i umjetnost za nas su neprocjenjivi."

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Zajednica kulturno umjetničkih udruga Grada Velike Gorice sinoć je u punoj Dvorani Gorica proslavila 25. obljetnicu djelovanja. Uz svečanu sjednicu i nastupe članova Zajednice, čuvari tradicije pokazali su kroz reviju raskoš narodnog ruha turopoljskog kraja od najstarijih nošnji pa do najnovijih. Velika je ovo obljetnica za Zajednicu, inače najveću u Zagrebačkoj županiji.

Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice istaknuo je veliku zahvalnost svima s kojima su do sada surađivali, ali i podršci koju su dobili kroz proteklih 25 godina. “Zajednica unaprjeđuje kulturni život grada i okolice. Naša kultura seže daleko u prošlost, kroz to otkrivamo bogate vrijednosti koje želimo revitalizirati i želimo potaknuti kreativno poduzetništvo u kulturi.”, govori Štarkelj.

Predsjednik Zajednice Vladimir Štarkelj

Objašnjava kako je Zajednica nastala na inicijativu Zvonka Kunića, tada pročelnika za kulturu i Vesne Župetić, a u početku je bilo samo osam članica. I danas tako okupljaju čitav niz generacija i prate razvoj umjetnosti te su pokretač brojnih programa u našem gradu. “Samo zajedništvom i slogom svih članica jačamo kulturni amaterizam grada. Danas brojimo 18 članica u svim kategorijama i našim djelovanjem spadamo u sam vrh kulturno umjetničkog amaterizma. Kultura podiže ljepotu življenja i izraz je našeg nasljeđa, ona je prikaz onoga što jesmo, odakle dolazimo i što živimo. Kultura i umjetnost za nas su neprocjenjivi. Biti predsjednik je velika čast i odgovornost.”, govori i još jednom zahvaljuje svima na podršci.

Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije čestitao je zajednici i predsjedniku Vladimiru Štarkelju na velikoj obljetnici. “Vidi se da su i Županija i Grad Velika Gorica dali puno svog slobodnog vremena i materijalnih sredstava za kulturu ovog grada. Čestitam onima koji se bore da naša kultura ide naprijed i apeliram sve da koji god mogu dati doprinos da ga daju jer i najmanji znači puno, nekima čak i opstanak u djelovanju.”, izjavio je Herček te predao srebrnu diplomu Vladimiru Štarkelju kao znak zahvalnosti i uspješnog rada s željom da i dalje sviraju, plešu i pjevaju još mnogo godina.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar

Sve ovo ne bi bilo moguće bez uzastopne podrške Grada Velike Gorice. Gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je riječi ministrice kulture Obuljen Koržinek, a to je da je kultura nešto specifično i prekrasno uistinu ne pripada nikome, a zapravo pripada svakome. “Nitko je ne može svojatati, ona zbližava i ona je kroz povijest činila razliku kod uspješnih i neuspješnih civilizacija. Ova Zajednica 25 godina svjedoči očuvanju i ona brani nešto što predstavlja velike vrijednosti. Učimo iz povijesti i sadašnjosti za budućnost da oni koji su se odrekli kulture nisu bili oni što su trebali biti i ono što su im preci ostavili. 25 godina predsjednik Vladimir Štarkelj uspješno vodi Zajednicu koju bi mogli poželjeti drugi gradovi.”, govori gradonačelnik Ačkar te se prisjeća kako su ga na putovanjima u inozemstvu znali pitati je li on iz grada iz kojeg dolaze naši nagrađeni KUD-ovi. “Vi ste najbolji ambasadori našeg grada, našeg kraja. Nemojte se umoriti od isticanja našeg identiteta! Od srca vam svima hvala.”, zaključio je.

Nakon nastupa članica Zajednice slijedila je revija autorice Ivane Lučan koja je ispričala povijest i detalje svih nošnji našeg kraja. Reviju su nosili članovi kulturno umjetničkih društava našeg grada i okolice.

Video se nalazi na kraju teksta i fotografija.