Home Izdvojeno FOTO ”Dobrodošli mili gosti”: Proslava Jurjeva u Mičevcu

FOTO ”Dobrodošli mili gosti”: Proslava Jurjeva u Mičevcu

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Mičevec okupile su se sve tamošnje udruge i njihovi gosti koji su za posjetitelje, i male i velike, pripremili zanimljiv program.

PODIJELITE

Proslava Jurjeva održana je prošlog vikenda i u Mičevcu. U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Mičevec okupile su se sve tamošnje udruge i njihovi gosti koji su za posjetitelje, i male i velike, pripremili zanimljiv program.

U Mičevcu je u subotu održana manifestacija ””Dobrodošli mili gosti” koja je posvećena Europskoj godini kulturne baštine. Okupile su se sve udruge iz mjesta koje su se predstavile svaka sa svojim programom. U goste su stigli KUD Sveti Križ Začretje i tamošnje Amatersko dramsko kazalište, KUD Rakov Potok, KUU Turopoljska tradicija i Udruga žena Jakuševec.– Ovdje nam je prekrasno, slavi se Jurjevo, dan mjesta, jako je lijepo. Uz ove vježbe vatrogasne svi smo se podružili i puno im hvala na pozivu i svemu što su priredili za nas – rekla je Ljiljana Petrinčić, tajnica KUU Turopoljska tradicija.

– U Mičevec smo došli jer smo se skompali. Oni su bili kod nas na Božićnom koncertu, a sada smo mi uzvratili poziv i tu gostovali. Što se tiče programa, koncepcija je jako dobra i nadam se da suradnja bude ostala do daljnjega – rekla nam je Biserka Svedružić, predsjednica Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje.Program je počeo u poslijepodnevnim satima kada se predstavila Zelena akcija Mičevec. Područna škola Mičevec organizirala je sportske igre roditelja i djece, a odigrana je i nogometna utakmica između nogometaša NK Klasa.

– Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, čiji su članovi iz Mičevca, izvodila je glasni pucanj, uz pomoć replika topova mužara. Imali smo natjecanje lukom i strijelom, otimanje buzdovana i osvajanje dvorca. Složili smo dvorac od slame i djeca su prvo sa strelicama, a zatim i u jurišu s mačevima i štitovima osvajala taj dvorac – rekao je organizator manifestacije i predsjednik KUD-a ”Mičevec” Vladimir Štarkelj.DVD Mičevec imao je značajnu ulogu, od osiguranja krijesa i njegova gašenja, pripreme hrane do prezentacije gašenja požara pomoću raznih vatrogasnih aparata u čemu su se mogli okušati i najmlađi.

– Želja nam je čim više djece privući u DVD jer DVD Mičevec je dosta dobro opremljen, ali djece nema pa radimo prezentacije i vježbe da bismo ih privukli – rekoa je Mišo Majurec, zapovjednik DVD-a Mičevec.

Proslava Jurjeva nezamisliva je bez paljenja krijesa oko kojega su se okupili i zasvirali mladi tamburaši KUD-a Mičevec. Viktor je u dječjoj sekciji KUD-a u kojoj i pleše i pjeva. Ovogodišnji krijes posebno ga se dojmio. – Svidio mi se krijes jer je bio veći i duže je gorio, zgrijo nas je jer je noć pala.Paljenjem krijesa i proslavom Jurjeva tjera se zima, kaže Štarkelj te dodaje: – Dozivamo proljeće, prvi put se možemo vani okupati, umiti, ubrati cvijeće. Počelo je jedno novo vremensko razdoblje koje je značajno za sjetvu, za novu gospodarsku godinu. Poanta cijele priče je ta da u Mičevcu želimo postići veći stupanj zajedništva i sloge jer samo na taj način možemo realizirati i bolje projekte nego što je to danas.

Predsjednik MO Mičevec, Ivica Barukčić, ponosan je na sve udruge u naselju koje okupljaju mlade.  – Ovo je za naše selo strašno važno, podršku imaju od Mjesnog odbora koliko god se može, mi uspijevamo uvijek pomoć i to je za Mičevec velika dobit.

U crkvi svetog Benedikta posjetitelji su mogli pogledati izložbu ”Benediktinci i stvaranje europske kulture”.