Home Izdvojeno FOTO Dan Grada obilježen Svečanom akademijom

FOTO Dan Grada obilježen Svečanom akademijom

PODIJELITE

Povodom Dana Grada u Pučkom otvorenom učilištu održana je Svečana akademija na kojoj su se prisutni prisjetili svih ostvarenih projekata važnih za razvoj Velike Gorice, a gradsko čelništvo osvrnulo se i na predstojeće projekte. Predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović izrazio je zadovoljstvo učinjenim.

img_9137

– Od zadnjih lokalnih izbora uspješno su realizirani mnogi veliki i mali projekti donoseći promjene u Velikoj Gorici, a istovremeno čuvajući njezin identitet, tradiciju i povijesnu baštinu. Mnoga su gradilišta otvorena, infrastrukturni projekti izvedeni, čime je podignut komunalni, ali i društveni standard na području cijelog grada. Stvarna vrijednost svih tih projekata i aktivnosti najbolje se vidi u kontinuiranom povećanju životnog standarda – istaknuo je Vidović.

Novi vrtić u Velikoj Mlaki, proširenje vrtića u Pucekovićevoj ulici i početak radova na izgradnji novog vrtića u Svačićevoj ulici trebali bi dugoročno riješiti problem upisa djece u goričke vrtiće, istaknuo je Dražen Barišić. – S ta tri vrtića u posljednjih nekoliko godina otvorili smo 520 vrtićkih mjesta u novouređenim prostorima. Grad sada u predškolstvu ima oko 2500 djece i ulaže 65 milijuna kuna, bez investicija, u održavanje tog sustava – dodao je Barišić.

img_9147

Gradonačelnik je podsjetio da su proteklih par godina izgrađene Sportska trenažna dvorana, osnovna škola u Novom Čiču i sportska dvorana uz nju, prošireni su kapaciteti goričkog Veleučilišta i uređena je zgrada Komunalnog centra. Kao najveći projekt u iduće četiri godine Barišić je istaknuo projekt ”Aglomeracija Velika Gorica” vrijedan više od 50 milijuna eura od čega bi se 70 posto trebalo financirati novcem iz europskih fondova.

– Deseci kilograma projektne dokumentacije i dozvola spremno je za aplikaciju na EU fondove i raspisivanje prvih natječaja. U proljeće iduće godine trebali bi konačno početi radovi na tom najvećem komunalnom projektu u povijesti našeg grada, u kojem će biti izgrađeno 140 kilometara nove kanalizacijske mreže. Na nju će se besplatno priključiti pet tisuća domaćinstava Donjeg Turopolja, Gornjeg Turopolja, Velikogoričke Posavine i Velike Gorice – poručio je gradonačelnik.

img_9142

Osim toga, gradonačelnik je najavio i uvođenje novog sustava grijanja u urbanom dijelu Gorice, početak izgradnje gradskog bazena, obnavljanje prometne infrastrukture prema okolnim naseljima i uvođenje nove regulacije prometa centrom grada te poticanje investicija i otvaranje novih radnih mjesta u Gorici kroz projekt ”Raditi u Velikoj Gorici”.

img_9198

Partner na projektima opremanja poduzetničkih zona i izgradnji komunalne infrastrukture Velikoj Gorici je i Zagrebačka županija. Jedan od važniji projekata na kojem partneri rade je i Regionalni vodoopskrbni sustav istočnog dijela Zagrebačke županije. – To je projekt vrijedan 100 milijuna eura, financirat će se sredstvima Europske unije u iznosu od 70 posto. Šest posto trebala bi osigurati lokalna, odnosno regionalna samouprava, a ostatak bi trebala osigurati država – rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

img_9211

Za Dan Grada Veliku Goricu posjetio je i premijer Andrej Plenković, koji je pokazao zavidno znanje o povijesti Turopolja i Plemenite opčine turopoljske.

– 1560. godine Turopolju je dodijeljen status povlaštene plemenite općine i baš u tom duhu ljudi s ovoga područja zadržali su ponos i odlučnost te uvijek pridaju odgovarajuću pozornost važenju načela samouprave. To se ovdje jako dobro osjeti i u kvalitetnoj organizaciji Grada – primijetio je premijer.

Plenković je dodao kako je Gorica grad u koji rado dolazi i kako svake godine izgleda sve bolje. Poručio je kako će Grad imati njegovu potporu u realizaciji izloženih planova te da Velika Gorica u Vladi Republike Hrvatske ima pouzdanog partnera.

Svečana akademija završila je dodjelom nagrada zaslužnim pojedincima koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju Velike Gorice.

[print_gllr id=63110]