Home Izdvojeno Ne sjedajte za volan pod utjecajem alkohola

Ne sjedajte za volan pod utjecajem alkohola

PODIJELITE
foto: Ilustracija

Vožnja u alkoholiziranom stanju jedan je od najčešćih uzroka prometnih nesreća sa smrtnim ishodom. Alkohol značajno utječe na vozačevu reakciju i povećava rizik od prometne nesreće. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Andrija Štampar” upozorili su na opasnost kojoj sebe i druge izlažu nesavjesni vozači.

– U ”normalnom” stanju percipiramo sedam do osam podražaja iz okoline. To su informacije koje nam omogućuju sigurnu vožnju u centralnom i perifernom vidnom polju poput oznaka, znakova, vozila, pješaka itd.. Pod utjecajem alkohola u centralnom vidnom polju možemo opaziti najviše jedan podražaj. Vidno polje se sužava i pogrešno procjenjujemo brzinu i udaljenost do drugih vozila, širinu prometne površine, postojanje bočnih smetnji i približavanje sudionika prometa. Oštrina vida i sposobnost prilagodbe oka na svjetlost i tamu je narušena – poručili su iz Zavoda.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema istraživanju Medicinsko-psihološkog instituta u Essenu količina alkohola od 0,5 posto udvostručuje rizik od prometne nesreće, a koncentracija od 1,4 promila povećava tu opasnost dvadeset puta. Vrijeme reagiranja pod utjecajem alkohola produljuje se, odnosno zakašnjelo je. Potrebno je više vremena za procjenu situacije u prometu i prepoznavanje opasnosti. Redoslijed izvođenja radnji i postupaka za vrijeme vožnje može biti narušen. Koordinacija pokreta pod utjecajem alkohola postaje upitna.