Home Izdvojeno FOTO Atletičari USPON-a osvojili 19 medalja, evo kako se oni pripremaju za...

FOTO Atletičari USPON-a osvojili 19 medalja, evo kako se oni pripremaju za natjecanja

PODIJELITE

Atletičari Atletskog kluba osoba s invaliditetom USPON na dva natjecanja u svibnju osvojili su 19 medalja. Riječ je o Državnom prvenstvu u Varaždinu na kojem su nastupili 13. svibnja te Cro Openu – otvorenom prvenstvu Hrvatske na kojem su se natjecali prošlog vikenda.

– Državno prvenstvo je prošlo savršeno za ovaj naš mladi klub. Drugo mjesto ekipno smo osvojili. Presretan sam jer su rezultati divni, osvojili smo 12 medalja. Prošli vikend u Zagrebu, Croatia Open, išlo je osam sportaša, osvojili smo sedam medalja što je isto fantastičan rezultat – ispričao nam je Ivan Čengić, glavni trener USPON-a.USPON je osnovan 2008. godine, a atletičari u njemu treniraju trčanje te bacanje kugle, diska i koplja. Klub trenutno broji 15 članova, a jedan od njih je i Dominik Počekal, dobitnik nagrade Mlada nada hrvatskog paraolimpijskog odbora. Treniraju šest puta tjedno, a na treninzima bude jako veselo. Potvrđuje to i njihov trener koji je trener i u Turopoljskom zatvoru za mlade te u popravnom domu. – Oni toliko vole raditi i s tolikim osmjehom me čekaju na treningu da meni to ništa nije teško i naporno. Baš uživam u tim treninzima – objasnio je Čengić.– U nekim stvarima je malo teže jer se morate dosta prilagoditi njihovom radu i mogućnostima, ali više je zadovoljstvo kada vidite kako uspijevaju i kako ste im uspjeli pomoći u velikom cilju – rekao je Petar Matić, predsjednik kluba USPON i pomoćni trener.

Atletičari USPON-a vrlo su disciplinirani i vrijedni, a dokaz tome su i brojne medalje koje osvajaju. – Ako želite postići neke rezultate morate se boriti, morate trpiti, šutiti i raditi. Ako su neka natjecanja, normalno je da jače treniramo. Zimi treniramo u zatvorenom i to su uglavnom snaga i teretana, a ljeti su vani bacački treninzi – objasnila nam je Renata Celjak, atletičarka USPON-a.Renata je u Varaždinu osvojila broncu u bacanju kugle, a u Zagrebu zlato za kuglu te srebro za koplje. U USPON-u trenira već godinama, a nije joj bilo teško odlučiti što će trenirati. – Dugo godina sam razmišljala čime ću se baviti pa sam se 2008. priključila klubu tu i ušla sam u bacanje. Nisu zanimali niti stolni tenis niti košarka nego ono čime sam se nekada bavila. Bilo mi je logično da uđem u sport atletiku – bacanje kugle, koplja i diska – ispričala je.

Naš brončani paraolimpijac iz Rija prošlog vikenda osvojio je dva zlata – u bacanju diska i u bacanju koplja. Trenutno se priprema za Svjetsko prvenstvo u Londonu na kojem će nastupiti 18. srpnja. – Čim je veće natjecanje to je rezultat bio bolji. Čak sam na nekim natjecanjima rušio svoje osobne rekorde s treninga. Uvijek je bio dosta dobar pokazatelj da se za natjecanje dosta dobro pripremim tako da će se vjerujem i ove godine sve poklopiti da na natjecanju budem najjači – zaključio je Velimir Šandor, atletičar USPON-a.Najmlađa atletičarka USPON-a bavi se trčanjem, u utrci na 100 metara osvojila je svoju prvu medalju. – U klubu mi je jako lijepo trenirati, obožavam ovaj sport. Već šest mjeseci treniram. Išla sam na natjecanje u Varaždin i osvojila sam medalju – prvo mjesto. Imam puno prijatelja ovdje. Mislim se ovime baviti zato što je to kao prvo zabavno, upoznat ću puno prijatelja, možda neku ljubav, a treće možda mi to jednog dana bude kao posao – iskrena je bila Nikolina Žeravica, atletičarka USPON-a.Atletičari se svakodnevno na stadionu pripremaju za nova izazove i nova natjecanja – treniraju trčanje, sklekove, trbušnjake, marince. U tome ih ne mogu spriječiti niti jako sunce i temperature iznad 30 stupnjeva.