Home Izdvojeno Forum 50+ aktivan je u Velikoj Gorici već deset godina

Forum 50+ aktivan je u Velikoj Gorici već deset godina

PODIJELITE
foto: Arhiva

Centar za kvalitetu života “Forum 50+” aktivan je u Velikoj Gorici već deset godina. Ima 87 stalnih članova koji pohađaju brojne radionice i aktivnosti, ali i zajedno vježbaju. Glavni cilj Udruge je zdravo starenje.

– Zdravo starenje je kada starije osobe fizički, emocionalno i društveno sudjeluju u onim aktivnostima koje njih zanimaju. Na temelju toga mi radimo nekoliko projekata vezanih uz tu ideju. Imamo informacijsku edukaciju starijih osoba, organiziramo tečajeve engleskog jezika, angažiramo umirovljene profesore da daju besplatne instrukcije učenicima srednjih škola – ispričao nam je Ivan Svetopetrić, predsjednik Centra za kvalitetu života Forum 50+.

Jučer je u Velikoj Gorici Udruga održala radni doručak na kojem su aktivisti i volonteri razgovarali o novim, ali i starim projektima koji će ponovno krenuti nakon ljetne stanke.

– Imamo i veći broj osoba nego što ih možemo primiti, ali nastojimo da ti tečajevi budu bez preciziranog broja sati, već se održavaju prema njihovim mogućnostima s obzirom na to da su psihomotoričke sposobnosti starijih osoba različite. Neki su brzi, neki su spori – objasnio je Svetopetrić.

Radionicu “Mala škola pametnog telefona”, koja počinje u srijedu, 13. rujna u Centru za djecu, mlade i obitelj, vodit će Vedran. Polaznici će učiti polako, korak po korak. – Starije koji su rođeni prije tehnološkog buma podučavat ćemo jer je nastao veliki jaz između mladih koji dobro poznaju i starih koji vrlo malo poznaju te možda osjećaju i strah prema tome – ispričao je Vedran Kosović, zaposlenik Foruma 50+.

– Za sada imamo nekoliko prijavljenih za tu radionicu, ali mislim da bi ta radionica bila dobra i za neke mlađe koji ne znaju sigurno za neke aplikacije koje postoje. Mi smo se iznenadili kada smo provodili projekt ‘Medijska pismenost’ da mlađe osobe znaju intuitivno rukovati pametnim telefonima, ali dalje od toga nisu imali potrebe pa niti ne znaju – pojasnio je Svetopetrić.

Stariji uče i kako se koristiti računalima. U grupi ih je 25, a najzanimljivije im je pretraživanje interneta. – Njih zanimaju e-bankarstvo i osnove rada na računalu – kako nešto napisati i isprintati – rekao nam je drugi zaposlenik Foruma 50+ Marko Bukovac.

Sve radionice koje Udruga organizira popunjene su do zadnjeg mjesta. Uskoro će održati i zanimljivu videokonferenciju. Provode i projekt zaštite dostojanstva starijih osoba pod nazivom “Zaustavimo nasilje nad starijim osobama”. Njega financira Ministarstvo demografije, dok ostale projekte financiraju Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija.