Home Vijesti Folklor, slastice, tradicija i specijaliteti na Ivanju u Čiču

Folklor, slastice, tradicija i specijaliteti na Ivanju u Čiču

U Čiču je nastupilo jedanaest društava, plesalo se kolo, drmeš, prikazali narodni običaji. Bilo je tu, uz slastice i folklor, i pravih specijaliteta za prste polizati.

PODIJELITE

Domaći kolači i slastice, pjesma, ples i lijepo vrijeme obilježili su proslavu Ivanja u Novom Čiču. Već tradicionalna manifestacija, međunarodna smotra folklora, 13. po redu Ivanje u Čiču i ove godine je pokazalo kako u ovom selu njeguju tradiciju i običaje. Smotra je okupila nekoliko stotina sudionika i posjetitelja koji su prošetali regijama Hrvatske ali i susjedne Bosne i Hercegovine, Slovenije ili Mađarske.

“Svake se godine trudimo dovesti nekoliko gostujućih društava iz regije, uz naša, domaća folklorna društva. Oni sa sobom donose djelić tradicije svog kraja, mještani to prepoznaju i daju im podršku zbog čega je ovo postala poznata i priznata smotra ne samo u Turopolju već i šire”, govori nam predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak.

U Čiču je nastupilo jedanaest društava, plesalo se kolo, drmeš, prikazali narodni običaji. Bilo je tu, uz slastice, i pravih specijaliteta za prste polizati, na ražnju ili na stolu, posjetitelji su imali prilike razgledati i etno naselje Novo Čiče koje su uredili i održavaju sami mještani, a svi sudionici, uoči smotre sudjelovali su na svetoj misi, nakon čega su prošetali selom u svečanom mimohodu. U organizaciju su se uključile gotovo sve seoske udruge koje su, svaka na svoj način, doprinijele proslavi. Tako su članovi udruge umirovljenika spremili fine domaće kolače. “Podržavamo naše selo i naš kraj, lijep je to običaj koji se ne smije zaboraviti”, govori nam predsjednica udruge umirovljenika, Nevenka Drapić.