Home Izdvojeno Evo tko su pobjednice 14. Matičinog književnog natječaja “Turopoljska poculica”

Evo tko su pobjednice 14. Matičinog književnog natječaja “Turopoljska poculica”

Pristigli su radovi iz cijele Hrvatske

PODIJELITE

Književni natječaj Ogranka Matice Hrvatske u Velikoj Gorici stigao je svom kraju te su proglašeni pobjednici. Turopoljska poculica, već 14. natječaj po redu, trajao je od 25. rujna do 25. prosinca, a proteklog tjedna su objavljeni rezultati.

Sudionici su imali priliku poslati svoje djelo u proznom obliku kratke priče pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Ukupno je prispjelo 45 radova iz cijele Hrvatske. Kajkavskim jezikom napisano je 12 radova, a hrvatskim standardnim jezikom napisana su 33 rada.

Autori radova bili su iz našeg kraja, Zagreba, Slavonije, Zeline, Rijeke, Novog Marofa, Labina, Korčule, Brača, Siska, Splita, Virovitice i drugih. Provedbeno povjerenstvo u sastavu Ana Plehinger i Lucija Đuretić, dospjele je radove razvrstalo, evidentiralo i predalo Prosudbenom povjerenstvu samo s naznačenom zaporkom bez imena autora.

Najbolji radovi bit će objavljeni u tiskanom obliku u godišnjem časopisu Matice “LUČ”. Iskrene čestitke autorima odabranih radova, a svim ostalim autorima želim sretan ishod u našem narednom natječaju. Hvala svim natjecateljima na sudjelovanju”, navodi Ana Plehinger, predsjednica Ogranka.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Bernardina Petrović, predsjednica i članovi Đurđa Parać, prof. i Božidar Prosenjak, prof. odabrali su po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom hrvatskom jeziku, te izabralo još četiri rada (dva na kajkavskom i dva na standardu) koji su ušli u uži izbor.

Odabrani najbolji radovi i njihove autorice su:

  • Gda je Turčin po cierkve jahal; Katarina Zadrija, Vrbovec; kajkavski
  • Hodaj!; Ksenija Nestorović; Velika Gorica; standard

Radovi izabrani u uži izbor i njihovi autori:

  • Radost Bajdnaka maloga Vladeka; Vladimir Stepanić; Velika Gorica; kajkavski
  • Rajska ptica; Sjepan Zlodi; Šiljakovina; kajkavski
  • Crvendač; Đina Radovanović; Korčula; standard
  • Izgubljeni sin; Eduard Pavlović; Opatija; standard