Home Vijesti Evo kako isključiti ‘skrivenu’ aplikaciju na pametnom telefonu koja prati gdje se...

Evo kako isključiti ‘skrivenu’ aplikaciju na pametnom telefonu koja prati gdje se krećete

Ovo se odnosi ponajprije na vlasnike popularnih iPhone i iPad uređaja

PODIJELITE
Foto: Unsplash

Posljednjih godina ideja privatnosti u digitalnom svijetu u najboljem slučaju djeluje utopistički. Naši ‘pametni uređaji’ sve više i više prate nas na raznorazne načine, uključujući neke za koji nam nikada ne bi pali na pamet. Ovo se odnosi ponajprije na ljubitelje iOS operativnog sustava, vlasnike popularnih iPhone i iPad uređaja.

Čak i bez pomoći aplikacija poput Facebooka, vaš iPhone radi ‘dobar’ posao u tome! Istražili smo kako pristupiti tajnoj karti koja vas prati gdje god idete, kao i upute kako istu onemogućiti.

Jeste li se ikad pitali kako vaš iPhone automatski povlači upute kako ćete stići na posao kad uđete u auto ili upute kako se vratiti kući kad ste gotovi s poslom? To nije samo dio lokacijskih usluga, već odvojene aplikacije koja se zove “Značajne lokacije (Significant Locations).

Evo kako joj možete pristupiti i ugasiti tu opciju

Pratite ove upute i uspješno ćete isključiti odvojenu aplikaciju ‘Značajne lokacije’ u svega par koraka…

  • Otvorite postavke
  • Odaberite opciju “Privatnost”
  • zatim kliknite na “Lokacijske usluge”
  • Odaberite “Sistemske usluge”
  • Kliknite na “Značajne lokacije” (Significant Locations”)

Nakon što unesete vašu lozinku ili otvorite vaš telefon s FaceID-u, vidjet ćete listu lokacija koje ste posjetili. Neke će vam se učiniti čudne, ali to je zato što lokacije nisu uvijek precizne. Kad kliknete na mjesto, otvorit će se stranica s više detalja, uključujući mapu koja pokazuje gdje ste bili. Možete urediti svaku lokaciju kako više ne bi bila spremljena u vašem telefonu. Kako biste to učinili, kliknite na grad na kojem ste bili i potom tipku “Edit” u gornjem desnom uglu. To će kreirati crveni krug kraj lokacije na koji možete kliknuti i maknuti je.

Ako želite potpuno isključiti “Značajne lokacije”, jednostavno morate odvrtiti na vrh stranice s popisom lokacija i kliknuti na zeleni gumbić u desnom vrhu stranice, piše Businessinsider.