Home Izdvojeno Evo kako će izgledati Interpretacijski centar Muzeja Turopolja

Evo kako će izgledati Interpretacijski centar Muzeja Turopolja

PODIJELITE

Nakon što smo jučer objavili kako se radovi na Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja bliže kraju danas donosimo i prve fotografije novog objekta. Riječ je o objektu, projektu vrijednom 9.797.800,27 kuna, od čega su iznos EU potpore oko 8,3 milijuna te vlastita sredstva oko 1,5 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Interpretacijski centar – početno stanje

Novi objekt prostirat će se na tri etaže (podrum, prizemlje i prvi kat) bruto površine 695,11 četvornih metara. Objekt će doprinijeti energetskoj učinkovitosti kroz korištenje LED rasvjete te dizalice topline koja je predviđena za hlađenje, ali može i grijati u prijelaznim vremenskim razdobljima. Isto tako, izgraditi će se pristup za osobe s invaliditetom (dizalo) kao doprinos promicanju jednakih mogućnosti.

Objedinit će se muzejska građa ne jednom mjestu

Za podrumsku etažu nabavit će se spec

ijalizirana oprema za čuvanje i pohranu kulturne baštine fundusa (muzejski depo), s obzirom da Muzej Turopolja trenutno pohranjuje kulturnu baštinu na četiri neadekvatne lokacije na području grada Velike Gorice. U prizemlju će se urediti multifunkcionalna dvorana koja će se naknadno opremiti s digitalnom tehnologijom putem koje će se prezentirati kulturna materijalna i nematerijalna baština i na taj način približiti široj javnosti. Uz prezentacijsku dvoranu, u prizemlju će se urediti i opremiti prostorija u kojoj će se održavati radionice kojima će poticati očuvanje kulturne baštine, najviše kroz učenje raznih tehnika rada (tehnike štikanja, pletenja, građenje drvenih kuća i slično) koje obilježavaju turopoljski kraj. Na etaži prvog kata uredit će se prostori za potrebe djelatnika Muzeja Turopolja (uredi i čajna kuhinja) te za širu javnost (knjižnica). Isto tako, uredit će se okoliš objekta te na taj način kreirati potencijalni prostor za ljetna događanja ili slično.

Uklanjanjem postojećeg objekta te izgradnjom novog objekta – Interpretacijskog centra
Muzeja Turopolja, revitalizirat će se brownfield lokacije u samome središtu Grada  Daljnjim uređenjem stvorit će se dugoročno rješenje za deponiranje dijela muzejskog fundusa, kreirat će se prostor za prezentaciju nematerijalne kulturne baštine uz pomoć digitalnih medija te će se stvoriti prostor za učenje starih turopoljskih tehnika rada. Na koncu, stvorit će se administrativni uvjeti za djelatnike Muzeja Turopolja i na taj način omogućiti proširenje izložbenog prostora u samome Muzeju Turopolja, gdje su do sad bili zaposlenici pozicionirani, stoji, među ostalim, u priopćenju.