Home Izdvojeno Za energetsku obnovu u dvije godine oko 120 milijuna kuna

Za energetsku obnovu u dvije godine oko 120 milijuna kuna

Energetski su, obnovljene stambene zgrade, zgrade u vlasništvu grada, vrtići, obnavljaju se škole...

PODIJELITE

Dan je održive energije u Gradu Velikoj Gorici, pa je i prilika da se predstave realizirani projekti i najave oni budući. U Gradu s ponosom ističu kako, ne samo da prednjače u gradovima po energetskoj učinkovitosti, već mnogi se drugi gradovi upravo nama obraćaju za savjet prilikom, primjerice, energetske obnove stambenih zgrada, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec prilikom otvorenja konferencije Održivi razvitak Grada Velike Gorice koja je trenutno u dvorani Galženica na Radićevom trgu.

Energetski su, kaže Kolarec, obnovljene zgrade u vlasništvu grada, privatne zgrade, obnovljeni je dječji Vrtić Ciciban,u pripremi je Žirek, kao i energetska obnova još dvije škole; osnovne škole Vukovina i Nikole Hribara. Osim toga, u provedbi je i energetska obnova zgrade u šetalištu Franje Lučića, nekadašnjeg rodilišta, kao i javne upravne zgrade u Velikoj Gorici.

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, direktor GSG-a Tomislav Landeka i suradnici Ekoregije

Od energetski učinkovitih projekata tu je postavljanje pet punionica za električne automobile, u provedbi je i postavljanje stanice za električne bicikle na željezničkom kolodvoru, a priprema se i projekt Newlight kojim će se zamijeniti sva javna rasvjeta i postaviti energetski prihvatljive štedne žarulje na oko 90 posto stupova javne rasvjete. A kako to izgleda u brojkama predstavio je pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove, Domagoj Ilečić. On ističe kako je u samo dvije godine preko njegovog odjela realizirano i pripremljeno gotovo 70 milijuna kuna vrijednih projekata dok je Gradsko stambeno gospodarstvo pripremilo još gotovo 60 milijuna kuna, što zaokružuje na otprilike 120 milijuna kuna vrijednosti projekata energetske obnove.

Pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove, Domagoj Ilečić

U sklopu konferencije i dalje na trgu Stjepana Radića traje izložba eklektičnih vozila, sustava javnih bicikala i sličnog kako bi se osvijestilo građane da je pred nama nova era električnih vozila. Ono šo se još u budućnosti planira, uz daljnje dovršavanje već započetih projekata energetske obnove- je korištenje obnovljivih izvora energije, najavljuje Marko Ružić iz gradskog odjela za zaštitu okoliša. Obnovljivi izvori energije kao što su bio masa koju premalo koristimo, sunčeva energija i solarni kolektori za grijanje ili pak istraživanje mogućnosti geotermalne energije i energije okoliša.