Home Vijesti Doznali smo u koje goričke crkve naši skauti donose Betlehemsko svjetlo

Doznali smo u koje goričke crkve naši skauti donose Betlehemsko svjetlo

Ponesite svoju svijeću ili lampion i pripalite ih na plamenu Betlehemskog svjetla

PODIJELITE

Ovogodišnje Betlehemsko svjetlo po mnogo čemu je posebno i drugačije nego prethodnih godina. Ono je i ove godine upaljeno u štalici Kristova rođenja u Betlehemu, ali zbog strogih mjera zaštite i prevencije prijenosa koronavirusa, austrijski skauti nisu mogli otići po njega u Izrael. No, upalila ga je jedna djevojčica, članica izraelske skautske organizacije, a potom je Betlehemsko svjetlo upućeno avionom u Austriju, a potom predano i u Hrvatsku na slovenskog granici.

Turopoljska udruga skauta širi ovu radost u našem kraju

– Za nas u Turopolju nema ljepše prigode nego Betlehemsko svjetlo, u kome ogledamo poruku života Isusa Krista, upaljeno na mjestu njegova rođenja u Betlehemu, donijeti u Veliku Goricu na Dan grada i njegove nebeske zaštitnice svete Lucije. Betlehemsko svjetlo će do Božića biti upaljeno na svijećama u većini župnih crkvi u Velikoj Gorici –  kazali su iz Udruge turopoljskih skauta.

Turovci Betlehemsko svjetlo nose u one župe kojih su župljani njihovi članovi i u one u koje su ga nosili prethodnih godina, no voljni su ga uputiti i u one župne zajednice koje iskažu interes primiti ga i među svojim župljanima podijeliti Betlehemsko svjetlo i njegovu poruku.

Evo i rasporeda donošenja Betlehemskog svjetla

Svijetlo je na svetu Luciju upaljeno u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, a na nadolazeću, četvrtu nedjelju došašća, 20. prosinca članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ donijet će ga u više župa:

  • na jutarnju misu u 8:00 sati u župnu crkvu Svetog Ivana Krstitelja u Novom Čiču
  • u 11 sati na mise u župnim crkvama Svetog Petra i Pavla te Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici
  • u 11 sati u župnu crkvu Svetog Martina biskupa u Ščitarjevu
  • u 11.30 sati u župnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini
  • u srijedu 23. prosinca na zornicu u 6:30 sati, u novu crkvu u Velikoj Mlaki – župnu crkvu Presvetog Srca Isusova 

Župljani koji će tih dana, kao i predstojećih dana do Božića dolaziti na svete mise u ovim župnim crkvama mogu sa sobom ponijeti svijeću ili lampion te ga pripaliti na plamenu Betlehemskog svjetla. Tako imaju priliku svoj dom ugrijati toplinom poruke Betlehemskog svjetla.

Njega je potrebno ponajprije upaliti u sebi, kako bi što bolje osvijetlilo životni put svakoga od nas. Jedino tako ćemo biti sposobni spoznati ono što je zaista važno u životu, te kako bismo bili spremni pomoći drugima, naročito u teškim vremenima koja su nas sve skupa zatekla,  imajući razumijevanja za teškoće i potrebe svih ljudi.