Home Izdvojeno Dokumentarni film Fuji prošao je na Short Shorts Film Festival & Asia!

Dokumentarni film Fuji prošao je na Short Shorts Film Festival & Asia!

Film je izabran iz konkurencije od više od pet tisuća filmova, a pobjednik ima pravo na nominaciju za Oscara u kategoriji kratkih filmova

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Judo klub Fuji iz Velike Gorice posljednjih je tri godine bio uključen u  projekt “Judo inkluzija“, kroz koji su realizirali snimanje filma “Fuji”. U rujnu 2021. godine nam je Marina Drašković, predsjednica Judo kluba Fuji, ispričala kako su film prijavili na brojne festivale. Sada je stigla i odlična vijest, dokumentarni film Fuji prošao je na Short Shorts Film Festival & Asia!

Na ovogodišnjem izdanju festivala se ukupno natjecalo 5720 filmova iz 126 zemalja. Film “Fuji” je prijavljen u Non-fiction kategoriji te će premijerno u Japanu biti prikazan 19. lipnja. “SSFF & ASIA jedan je od najvećih festivala kratkog filma u Aziji te je Oscar accredited, što znači da pobjednik ima pravo na nominaciju za Oscara u kategoriji kratkih filmova iduće godine. Sama činjenica da je film dio festivala nama je ogromna čast i veliko priznanje. Priča o malom klubu iz Velike Gorice prepoznata je u kolijevci juda. Svjetsko, a naše!”, navode iz Judo kluba Fuji.

Podsjećamo, film je jedna od završnica projekta Judo inkluzija koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a koji prikazuje priču nastanka ovog kluba kroz perspektivu Marine, ali i judaša s cerebralnom paralizom. Glavne uloge u filmu imaju Mia i Lana Mićanović, Fran Krasnić, Matej Malešević, Laura Bičanović te Vito Sikra koji su kroz svoju priču objasnili važnost sporta i inkluzije. Film traje 20 minuta, a prožet je iskrenošću, realnošću i pravom srećom koja proizlazi iz uspjeha onih koji nisu niti mislili da će takav uspjeh doživjeti. Autori filma, Dino Julius i Luka Hrgović, naveli su kako su provodili vrijeme s judašima te da su željeli ispričati cijelu priču upravo iz njihove perspektive.