Home Izdvojeno Aktualni sat o pitanjima cijene usluga čistoće, vrtićima, urbanizaciji i atomskim skloništima

Aktualni sat o pitanjima cijene usluga čistoće, vrtićima, urbanizaciji i atomskim skloništima

Danas se održava 6. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice

PODIJELITE

Danas se od 9 sati ujutro održava 6. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Dnevni red je nakon kratke rasprave jednoglasno prihvaćen te je uslijedio Aktualni sat. Pitanja je bilo o novim cijenama usluge čistoće, urbanizaciji, stanicama za mjerenje kvalitete zraka, vrtićima..

Aktualni sat počeo je vijećnik Mihael Grdenić koji je imao pitanje u vezi odvojenog odlaganja otpada i novih računa VG Čistoće. Odgovorio je direktor VG Čistoće, Ivan Rak, napomenuvši da je novi zakon drugačije definirao obračun cijene, kao i da se povećao broj kamiona i zaposlenika, što objašnjava nove iznose na računima. Dodaje i da je većina gradova u županiji donijela nove cjenike čime pokazuje kako je u drugim gradovima minimalna osnovna cijena usluge skuplja nego u Velikoj Gorici. Na pitanje vezano uz to da se žuta i plava kanta stavljaju u iste kamione govori kako to naprosto nije istina te poziva da svi koji to žele provjeriti – mogu.

Stanje Centra za starije i nemoćne

MOST-ov vijećnik Damir Slojšek pitao je za rasvjetu u Velikoj Mlaki ispred Osnovne škole koja je mjesecima problematična te pita kada će se ista osigurati. Gradonačelnik Krešimir Ačkar je odgovorio kako je popravljanje rasvjete tražila i ravnateljica te da se radi na rješavanju tog problema.

Vijećnik Slojšek je pitao kada se planira izgraditi Centar za starije i nemoćne koji je najavljen u svibnju prošle godine. Gradonačelnik navodi kako je idejni projekt završen, dobivena lokacijska dozvola dana te da se sada čeka prijava na EU projekt. Navodi da će centar biti prilika za druženje i zdravstvenu skrb za starije.

Vijećnik Ivan Bekavac ispitao je stanje sa stanicom za mjerenje kvalitete zraka u Donjoj Lomnici te navodi kako ista ne radi dobro i da se ne pokazuju pravilni podaci na stranici Grada. Pitao je hoće li se izmjereni podaci s mjerne postaje u Parku Franje Tuđmana, koji se redovito šalju u DHMZ, naći na webu grada kako bi građani bili informirani o onečišćujućim česticama u zraku našeg grada. Odgovor je pružila pročelnica Gordana Mikulčić Krnjaja koja navodi kako su proveli brojne mjere po pitaju zaštite kvalitete zraka u gradu te da će ove godine podnijeti izvješće, a nakon toga i novi program za nadolazeće razdoblje. Navodi kako podaci s mjernih jedinica jesu dostupni na drugim stranicama, a radit će na tome da u suradnji s DHMZ-om te podatke stave i na stranicu Grada.

Bekavac kao problem navodi i nedostatak urbanih sadržaja u Kurilovcu kod Ulice Andrije Kačića Miošića s obzirom na povećanu urbanizaciju i povećanje stambenih jedinica. Gradonačelnik Krešimir Ačkar odgovorio je da se na tim lokacijama uređuju igrališta, povećava kapacitet zelenila i povećava pošumljavanje te da je to ono što maksimalno sada mogu učiniti. Bekavac na ovo odgovara kako na tom području nema parkinga, dječjih parkinga niti parkova te da tamo naprosto nema mjesta za nove urbane sadržaje.

Stanje atomskih skloništa, braniteljske udruge

Zoran Lovrić imao je pitanje o atomskim skloništima – u kojem su stanju, koliko ih je i koliko stanovnika se može tamo skloniti. Odgovor je dao načelnik Stožera civilne zaštite grada Velike Gorice Jakov Sivrić koji navodi da su se neka skloništa ispraznila i očistila, te da se tražio servis nekih područja. Lovrić je imao i pitanje u vezi ugovora s HEP Toplinarstvom na što će primiti pisani odgovor.

Govora je bilo i o kapacitetima dječjih vrtića te o novoj proceduri e-upisa u dječje vrtiće. Pričalo se o aktualnim i novim EU projektima. Trenutno je oko deset aktivnih projekata.

Vijećnika Lucijana Maslača zanima podnose li braniteljske udruge financijska izvješća te jesu li tračevi o nenamjenskom trošenju sredstava istiniti. U odgovorima saznajemo da su do sada sva financijska izvješća do sada bila uredna. Maslač je pitao i o stanju poslovne zone u Rakitovcu na što dobiva odgovor kako su sve parcele prodane, zauzete od strane investitora koji još uvijek čekaju natječaje EU Fondova.

Obnova vjerskih objekata, divlji deponiji, stanje u Proračunu..

Krunoslav Hrvačić pitao je o stanju i sanaciji pješačkog mosta u Ogulincu te o obnovi vjerskih objekata na području grada i okolice. Gradonačelnik navodi da nisu znali da je navedeno problem i da želi izaći na teren kako bi se poduzele potrebne radnje. Potrebna obnova vjerskih objekata je u planu, navodi te da će se obnova provesti kroz natječaje i gradske financije.

Vijećnik Juraj Odrčić ispitao je o stanju divljih deponija te mjerama i planovima rješavanja istog. Raspravljalo se i o obnovljivim izvorima energije na što gradonačelnik odgovara da bi postavljanje solarnih panela trebalo biti pravilo, a ne iznimka.

Oporba: potrebne su uštede kroz rebalans…
Gradonačelnik: ne želim ukidati socijelne demografske programe… biram ljude ispred brojki

Vijećnik Ivo Jelušić pitao je o navedenom minusu koji je vidljiv u Proračunu te pita hoće li biti rebalansa, te o situaciji u Ulici Seljine Brigade gdje su postavljeni uspornici koji stvaraju problem i buku. Po pitanju rebalansa gradonačelnik navodi da ne zna u kojem dijelu je moguća štednja jer bi to značilo ukidanje nekih povlastica za određene skupine građana poput studenata i starijih. Navodi kako će uvijek birati ljude ispred brojki. Sa situacijom u Ulici Seljine Brigade nije upoznat te traži da se problem što prije riješi.