Home Vijesti Danas je Pepelnica ili Čista srijeda: Počinje korizma i vrijeme odricanja

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda: Počinje korizma i vrijeme odricanja

Smisao odricanja je da razmislimo o sebi i o svom odnosu prema Bogu, prema bližnjima i prema samome sebi te da to odricanje ima neki cilj

PODIJELITE

Pepelnica ili Čista srijeda blagdan je s kojim počinje vrijeme korizme, razdoblje od 40 dana koje poziva da se pripremimo za Uskrs, naš najveći blagdan. Na dan Pepelnice za kršćane Rimokatoličke vjeroispovijesti zapovjedani je post i nemrs, što znači da toga dana svi vjernici od 18. do navršene 60. godine starosti moraju postiti. Prema katekizmu Rimokatoličke crkve, za vrijeme posta smije se samo jednom u danu pojesti puni obrok i to ne smije biti meso životinja koje žive na kopnu. Piti se smije samo „ono piće koje žeđ gasi“, što bi značilo voda. Nemrs znači da se može više puta do sita najesti, ali hrana koja se toga dana jede ne smije biti masna.

Odricanje u vrijeme korizme

Za vrijeme korizme mnogi se odriču raznih stvari, a to je čak i postalo trend. Smisao odricanja je da razmislimo o sebi i o svom odnosu prema Bogu, prema bližnjima i prema samome sebi te da to odricanje ima neki cilj. Ono nas potiče da razmislimo o stvarnim vrijednostima u našom kršćanskom životu te ima za cilj približiti nas Bogu svakoga dana.

Odricanjem nečega što nam je inače važno te uzima značajan udio vremena u našim životima, predstavlja žrtvu koju smo spremni podnijeti kako bismo suosjećali sa Kristovom patnjom, te kako bismo oslobodili vrijeme da promišljanje o Bogu i našem odnosu s Njim i bližnjima.

Odricanje zbog mode i samo zato što to i drugi rade, nema nekog dubljeg značaja. Umjesto mode odricanja od sitnica, ovaj put odreknimo se grijeha.

Tekst: Dario Drvodelić