Home Izdvojeno Danas je Noć muzeja! Evo popisa što sve možete vidjeti u gradu

Danas je Noć muzeja! Evo popisa što sve možete vidjeti u gradu

Dio događanja je uživo, a dio online

PODIJELITE

Danas, 29. siječnja, u Hrvatskoj se obilježava već tradicionalna manifestacija Noć Muzeja. Situacija s koronavirusom velik je dio događanja prebacila u online svijet, pa je takva situacija i u Velikoj Gorici. Uživo danas možete posjetiti Galeriju Galženicu i Muzej Turopolja, a zanimljiv program pripremila je i Udruga za očuvanje kulturne baštine Mogut. U nastavku donosimo što nas točno očekuje u Velikoj Gorici, uživo i online.

Muzej Turopolja

U Muzeju Turopolja moći ćete od 18 do 21 sat pogledati stalni postav koji prezentira četiri zbirke: etnografsku, povijesnu, arheološku i likovnu zbirku. U isto vrijeme organizirana je i digitalna izložba ”Jučer – danas – sutra”, a radi se o izložbi starih fotografija centra grada Velike Gorice. Bit će ju moguće pogledati u digitalnom obliku na stranici Muzeja Turopolja, na Facebook profilu i na info kiosku ispred same zgrade muzeja.

Od 18 do 21 sat organizirana je i interaktivna prezentacija ”Ulicama moga grada” koja prikazuje priču o povijesti i prošlosti grada Velike. Uz to će biti organizirano kratko vodstvo.

Mogut – Udruga za očuvanje kulturne baštine

Na čitav dan Noći muzeja, od 8 do 23:30 sati možete se uključiti u virtualnu šetnju kroz turopoljski kraj. Udruga Mogut u suradnji sa umjetničkim producentom i realizatorom Danijelom Bornom Fiketom pripremila je izložbu pod nazivom ‘Između Save i Kupe‘ koja je smještena u šumu u kojoj se nalaze neke od zabilježenih narodnih priča i predaja kao i prikazi stare drvne arhitekture Turopolja.

Galerija Galženica

U Galeriji Galženica se u 18 sati otvara skupna izložba “Nova normalnost: prostori svakodnevnice“. Kako smo najavili, izložba prikazuje šest serija radova domaćih autora na temu utjecaja pandemije koronavirusa i recentnih potresa na društvo i svakodnevni život. Izlagači su ilustratori/ce Tisja Kljaković Braić (Oni u koroni), Hana Tintor (Prve stvari) i Luka Vucić (Usamljeni divovi) te fotografi Darije Petković (Otpusno pismo), Boris Ščitar (Potres na Baniji) i Milan Šabić (Okviri).