Home Izdvojeno Centar za odgoj i obrazovanje uredit će kuću u kojoj će štićenike...

Centar za odgoj i obrazovanje uredit će kuću u kojoj će štićenike pripremati za samostalan život

PODIJELITE

 Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica osnovan je prije 75 godina i jedan je od najstarijih domova sa školom za djecu i mlade s intelektualnim teškoćama. Za svoj rođendan pripremili su bogat program, od izložbe učeničkih radova do čak 13 predstava, u kojima su pjevali, plesali i pokazali da puno toga znaju i mogu.

koncert

U Centru je 130 štićenika, od 7 do 50 godina starosti. Za njih se brine 75 zaposlenika. Cilj im je osposobiti ih za što samostalniji život i rad.

– To znači da se nakon osnovne škole naši štićenici upućuju u srednje obrazovanje po posebnom planu i programu gdje stiću određena pomoćna zanimanja kako bi se mogli zaposliti kao aktivni članovi društva. Najčešće je to pomoćni autolimar, autolakirer, bravar, pomoćni kuhar i pomoćna zanimanja u poljoprivredi – ističe ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, Zvonko Katalinić.

igraliste1IGRALIŠTE NA LJETO

Djeca će tijekom ljeta dobiti novo višenamjensko sportsko igralište. Slijedi preuređenje i asfaltiranje derutnog nogometnog i rukometnog igrališta. Dio novca prikupljen je prošlog mjeseca u nogometnoj utakmici Humanih zvijezda Hrvatske, a dijelom će pomoći i Grad koji je do sada uplatio 15 tisuća kuna.

– Mi očekujemo da ćemo kroz ljetne mjesece u potpunosti renovirati kombinirano igralište. Njega treba asfaltirati, zatim i potpuno opremiti igralište koje je sada neupotrebljivo. Očito resorno ministarstvo nema mogućnosti, ali grad osjeća potrebu i obavezu da zajednički pomogne s ostalim partnerima. Tu se zahvaljujem i humanim zvijezdama koje su nam pomogle, Odgojnom zavodu Turopolje i svim građanima koji su uplatili donacije i prikupili sredstva – kaže velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

KUĆA U KOJOJ ĆE SE OSAMOSTALITI

Gradonačelnik je najavio da će Grad pomoći i znatno većem projektu u Centru za odgoj i obrazovanje. Riječ je o obnovi zapuštene kuće u dvorištu Centra, koji će biti privremeni smještaj štićenicima nakon što navrše 21. godinu, kako bi se nakon obrazovanja pripremili za samostalan život.

Defektolog Marina Robotić kaže da će štićenici kod pripreme za samostalan život imati 24-satnu stručnu pomoć. Sami će pripremati hranu i voditi brigu o domaćinstvu, ali sve će nadgledati tim stručnjaka.

– Želimo im omogućiti da se znaju kretati i živjeti u našoj lokalnoj sredini. To je nešto za što ih trebamo dodatno poučiti i dati mogućnost i prostornu, ali i kadrove koji će ih pratiti i programski i biti s njima 24 sata u mogućnosti da se oni osposobe – napomenula je.

centar– Tu će trebati više stotina tisuća kuna. Izradom troškovnika dobit ćemo i konačnu cifru, a zatim ćemo pokrenuti humaniranu akciju i pozivam sve da se odazovu – kaže Barišić.

Humanitarni koncert „Srcu reci, pomozi djeci“  održat će se 11. lipnja na stadionu NK „Radnik“. Kupnjom ulaznica i vi možete pomoći velikogoričkom Centru za odgoj i obrazovanje.