Home Izdvojeno ČEKA SE ODLUKA: Unutar županije bez propusnice, Zagreb traži slobodno kretanje do...

ČEKA SE ODLUKA: Unutar županije bez propusnice, Zagreb traži slobodno kretanje do Velike Gorice

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zatražit će da se ukinu propusnice za kretanje prema Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, nakon što epidemiolozi procijene epidemološku situaciju u tim županijama

PODIJELITE

Jučer je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović je u emisiji za N1 najavio nove promjene mjera. Između ostalog je najavio kako će se modificirati mjere po pitanju e-propusnica. “Mi ćemo sa županijskim stožerima vidjeti kako organizirati putovanja po županijama bez da se koriste e-propusnice. Treba voditi računa o specifičnosti svake županije, međutim, mislimo da to možda ne bi bio prevelik rizik.”

Izjavio je kako će dati generalnu uputu svim županijama da se izjasne poštujući mišljenje svojih epidemologa, a onda će i oni na nacionalnoj razini sve to razmotriti. Mjera je stupila na snagu sinoć u ponoć, a realizacija bi mogla potrajati dan, dva.

Priznaje kako je jasno da svako popuštanje nosi rizik povećanja broja oboljelih, a prvi cilj Vlade je spasiti živote. “Ne možemo bezgranično živjeti u režimu o kojem ne funkcionira ekonomija i zato izlazna strategija mora biti promišljena, postupna. To znači da, kad nešto popustite, treba određen broj dana vidjeti kako je ona utjecala na povećanje broja oboljelih i onda idemo dalje ili se vraćamo na početak.”, izjavio je za N1.

Zagreb traži slobodno kretanje prema Zagrebačkoj županiji

S obzirom na to da Grad Zagreb spada u zasebnu županiju, na pitanje hoće se li moći putovati iz Velike Gorice u Grad Zagreb bez propusnice još uvijek nemamo točan odgovor jer se čeka odluka. No, Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zatražit će da se ukinu propusnice za kretanje prema Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, nakon što epidemiolozi procijene epidemološku situaciju u tim županijama, prenosi Net.hr. Ovo znači da Zagreb traži da se u Veliku Goricu i ostale gradove Zagrebačke županije može putovati bez propusnica.

“Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dopunio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta stalnog boravka. Stoga će Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zatražiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da procijeni epidemiološku situaciju u dvije susjedne županije – Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj, nakon čega će Nacionalnom stožeru uputiti zahtjev za ukidanjem propusnica među tim županijama”, ističu u Gradu Zagrebu.